Volkswagen chce kúpiť ruský GAZ, sankcie USA mu v tom bránia

Volkswagen nemôže kúpiť podiel v ruskom výrobcovi áut GAZ, pretože na skupinu sa vzťahujú sankcie uvalené Spojenými štátmi. Rokovania o kúpe podielu tak boli pozastavené. Povedal to tlačovej agentúre RIA Novosti šéf ruských operácií Volkswagenu Marcus Osegowitsch. V závode firmy GAZ sa vyrábajú aj modely českej Škody Auto.

07.03.2019 08:11
debata (29)

GAZ, ktorý je ruskou jednotkou vo výrobe nákladných vozidiel, sa vlani v apríli ocitol na sankčnom zozname Spojených štátov, ktorý je reakciou na údajné zasahovanie Moskvy do amerických volieb. Firma bola pridaná na zoznam, pretože ju ovláda miliardár Oleg Deripaska.

Ten sa teraz snaží predať svoj podiel, aby USA sankcie voči firme zrušili, rovnako ako to urobili v prípade ďalších Deripaskových firiem – hliníkárenského gigantu Rusal a jeho materskej firmy En+.

„V tejto chvíli (dohoda o kúpe akcií v GAZ) pre nás nie je možná pre sankcie. Rokovania boli prerušené,“ povedal Osegowitsch. Dodal, že automobilka je v kontakte s vládami Ruska a Spojených štátov, ale problémom je, že je to politický dialóg a firma sama toho veľa urobiť nemôže, musí čakať na rozhodnutie politikov.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na informovaný zdroj už v decembri 2017 informovala, že Volkswagen má záujem o podiel v GAZ-e. O nemeckej automobilke sa tiež špekulovalo ako o možnom kupcovi podielu od Deripasku.

Volkswagen má s GAZ dohodu o spolupráci pri výrobe vozidiel v Rusku, ktorá platí až do roku 2025. V závode v Nižnom Novgorode sa montujú vozidlá VW a Škoda. Osegowitsch tiež upozornil, že pre Volskwagen je spolupráca s GAZ dôležitá, pretože predstavuje 30 percent miestnej výroby a GAZ vyrába modely Octavia a KodiaQ, ktoré sú pre automobilku na ruskom trhu dôležité.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Rusko #USA #sankcie #Gaz