Nemcov opäť láka Rusko, vlaňajšie nemecké investície boli masívne

Priame investície Nemecka v Rusku v minulom roku vzrástli na najvyššiu úroveň za uplynulú dekádu. Uviedla to v stredu nemecko-ruská obchodná komora.

06.03.2019 16:03
debata (50)

Podľa údajov, ktoré komore poskytla nemecká centrálna banka, sa nemecké investície v Rusku v uplynulom roku zvýšili na 2 miliardy eur.

„Je to jedna z najvyšších hodnôt od rozpadu Sovietskeho zväzu,“ uviedol šéf obchodnej komory Matthias Schepp vo svojom vyhlásení. Predchádzajúce maximum 3,6 miliardy eur bolo zaznamenané pred desiatimi rokmi, v roku 2008.

Bilaterálne vzťahy pritom v roku 2014 poškodili anexia Krymu a podiel Ruska na ukrajinskej kríze, keďže Európska únia, Spojené štáty a ďalšie západné mocnosti následne zaviedli sankcie proti Moskve.

Závislosť Ruska od vývozu komodít, najmä ropy a plynu, viedla k spomaleniu jeho ekonomiky. To spolu so sankciami spôsobilo oslabenie ruského rubľa oproti euru.

Slabý rubeľ je však priaznivý pre západných investorov. A ruská pracovná sila je kvalifikovaná. Mnohí tamojší odborníci majú západné vzdelanie, vďaka čomu je táto krajina atraktívna pre nemecké firmy, dodal Schepp.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko