Dojičky sú úzky profil, môžu byť nahradené robotmi

Takzvaná prvovýroba mlieka zamestnáva šesťtisíc ľudí. V reťazci profesií sú dojiči(čky) najzraniteľnejším ohnivkom. Niekde už platia ľuďom mesačne 1 300 až 1 400 eur v hrubom, aby si ich pri dojení kráv udržali. Niektoré podniky uvažujú o dovoze pracovnej sily z Filipín. Je to riešenie?

03.03.2019 12:34
debata (9)

"Je to vec názoru, ekonomiky, ale aj vzťahu k ľuďom,“ hovorí predseda Zväzu prvovýrobcov mlieka na Slovensku Alexander Pastorek. Na lepšie pochopenie predstavuje farmu s tisíc dojnicami. Keby sa rozhodla pre robotizáciu výroby mlieka, potrebuje 12 robotov za 1,2 milióna eur. Špičková dojáreň vyjde na pol milióna eur.

Aké sú výhody? Drahé roboty ponúkajú takmer konečné riešenie nedostatku dojičov, pri dojení sú čoraz šetrnejšie voči dojniciam, umožňujú im nechať sa podojiť tri razy denne, čo prospieva ich zdraviu.

Dojárne prinášajú lepšie pracovné podmienky, udržiavajú zamestnanosť a prinášajú rast zárobkov až na sumu 1 400 eur, prácu systémom každý druhý deň voľno.

Robotizácia sa už začala na najväčších amerických farmách, kde dojili kravy najmä Mexičania. Sú tam farmy aj so 40 dojacími robotmi! Roboty sa uplatňujú aj v Holandsku. Manželský pár chová na stohektárovej farme sto kráv s produkciou milión litrov mlieka ročne.

"Stretol som sa s farmármi, ktorí povedali, že roboty ich vyslobodili z obáv o budúcnosť farmy. Pomáhajú udržať aspoň jedného z potomkov na farme,“ hovorí Alexander Pastorek.

Ako to bude na Slovensku? Zatiaľ sú tu roboty ešte stále na okraji záujmu. Ale už najbližšie desaťročie prinesie zrejme vyššie používanie robotov na úkor klasických dojární.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #farma #mlieko #mliekárenstvo #robotizácia