Trump žiada Čínu o okamžité odstránenie ciel na americké potraviny

Americký prezident Donald Trump povedal, že požiadal Čínu o okamžité odstránenie všetkých colných taríf na americké poľnohospodárske výrobky.

03.03.2019 09:00
debata (32)

Žiadosť odôvodnil tým, že pokračujúce obchodné rokovania medzi oboma krajinami sa vyvíjajú dobre a tiež že v piatok neuvalil zvýšené 25-percentné clo na čínsky tovar, ako pôvodne sľuboval. Čína v reakcii vo vyhlásení uviedla, že odloženie zvýšenie ciel na svoj tovar dovážaný do USA víta.

Hovorca poradnej skupiny čínskeho parlamentu Kuo Wej-min povedal, že obe krajiny pracujú na ďalších krokoch, podrobnosti ale podľa agentúry Reuters neuviedol.

Vyjadrenia amerického prezidenta prichádza niekoľko hodín potom, keď obchodný splnomocnenec USA uviedol, že pozdrží plánované zvýšenie ciel na čínsky tovar v objeme 200 miliárd dolárov.

„Požiadal som Čínu o okamžité odstránenie všetkých colných taríf na naše poľnohospodárske výrobky (vrátane hovädzieho a bravčového mäsa) na základe skutočnosti, že dobre pokračujeme v obchodných rokovaniach,“ uviedol Trump vo vyhlásení na twitteri. „Je to veľmi dôležité pre našich farmárov – a pre mňa!“ dodal.

Podľa agentúry AP prezident nespomenul, že Peking tieto clá uvalil v odvete za kroky, ktoré on sám nariadil. Americkí farmári sú kľúčovou voličskú skupinou pre Trumpa i Republikánsku stranu a obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou na ne ťažko dolieha.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna