V 13 krajinách EÚ sú ekonomické nerovnováhy, Slovensko medzi ne nepatrí

Desať krajín Európskej únie (EÚ) vykazuje ekonomické nerovnováhy a v ďalších troch krajinách sú tieto nerovnováhy nadmerné. Vyplýva to zo správ Európskej komisie (EK) o ekonomikách členských štátov Únie, ktoré zverejnila v stredu.

27.02.2019 17:54
debata (4)

EK v 10 z 28 krajín EÚ zistila ekonomické nerovnováhy, patria sem Bulharsko, Chorvátsko, Francúzsko, Írsko, Holandsko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko, Španielsko a Švédsko. V ďalších troch – Grécku, Taliansku a na Cypre – sú ekonomické nerovnováhy nadmerné.

Podpredseda EK Valdis Dombrovskis však ocenil, že ekonomika EÚ rastie nepretržite už siedmy rok. „Tempo expanzie sa však spomalilo.“ Na udržanie dynamiky rastu je potrebná vysoká konkurencieschop­nosť a konvergencia smerom k vysokým štandardom. Na to sú potrebné štrukturálne reformy a cielené investície na podporu rastu produkcie v celej Európe.

Komisárka pre zamestnanosť a sociálne záležitosti Marianne Thyssenová poukázala na vývoj na trhu práce spôsobený na jednej strane demografickými zmenami a na druhej strane novými technológiami. Zároveň sa zvyšuje nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v niektorých krajinách Únie. „Preto musíme prehodiť na vyššiu rýchlosť.“ Najvyššou prioritou zostáva investovanie do kvalifikácie ľudí, predovšetkým tých s najnižšou kvalifikáciou.

Komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici požaduje, aby krajiny zvýšili odolnosť svojich ekonomík voči krízam. Na to je potrebné zníženie dlhov, zvýšenie produktivity a zefektívnenie investícií.

EK hodnotila vo svojich správach, do akej miery členské štáty implementovali odporúčania komisie z júla 2018. Celkovo krajiny dosiahli pokrok pri presadzovaní viac než dvoch tretín odporúčaní, v niektorých boli pokroky ešte výraznejšie. Veľký progres sa dosiahol v oblasti finančných služieb, ale aj v oblasti trhu práce.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Európska únia