Do siete bude možné pripojiť nové zdroje zelenej energie

Ministerstvo hospodárstva ruší od stredy pri obnoviteľných zdrojoch energie (OZE) tzv. stop stav na ich pripájanie do siete.

27.02.2019 15:21
debata (1)

Uviedol to po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu štátny tajomník MH SR Vojtech Ferencz. V oblasti pripájania OZE prináša podľa neho rezort hospodárstva tri novinky.

„Od 1. januára 2019 platí novela zákona číslo 309, zaoberajúca sa obnoviteľnými zdrojmi energie. Prvýkrát po dlhej dobe ministerstvo hospodárstva pristupuje k tomu, že ruší tzv. stop stav. Ten znamenal, že sa od roku 2012, respektíve od roku 2011 nepripájali do systému zariadenia, ktoré produkujú elektrinu z OZE. Toto rušíme s tým, že sme priniesli dve, respektíve tri novinky,“ priblížil štátny tajomník.

Prvou novinkou je podľa neho tzv. lokálny zdroj, ktorý umožňuje mať v sieti (u priemyselného výrobcu) zariadenie na výrobu elektriny z OZE, ktorú spotrebuje jeho prevádzkovateľ v mieste výroby elektriny, napríklad vo výrobnej hale. „Ministerstvo hospodárstva SR určilo na tento rok možnosť na pripojenie takého typu zdroja v objeme 31 megawatthodín (MWh). Lokálny zdroj môže mať výkon do 500 kilowattov (kW), takže limit je teda na 60 až 80 zariadení tohto typu,“ spresnil.

Výhodou je podľa neho to, že majiteľ lokálneho zdroja nebude musieť platiť tarifu za prevádzkovanie systému (TPS), ktorá je v súčasnosti na úrovni asi 26 eur za MWh. Limit 31 MWh je podľa Ferencza pre celé územie Slovenska, z toho 13 MWh je pre západné Slovensko, 10 MWh pre stredné Slovensko a 8 MWh pre východné Slovensko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #zelená energia #OZE