Kažimír bude novým guvernérom NBS

Prezident SR Andrej Kiska vymenuje do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) súčasného ministra financií Petra Kažimíra (Smer). Do kresla má zasadnúť od 1. júna tohto roka.

27.02.2019 14:54 , aktualizované: 17:27
mf sr, Peter Kažimír Foto: ,
Peter Kažimír (Smer).
debata (32)

„Vyhovel som žiadosti ministra financií Petra Kažimíra, po dohode s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer), o neskorší odchod ministra financií z vlády a nástup do funkcie guvernéra. Hovoril som o tom aj s doterajším guvernérom NBS Jozefom Makúchom, ktorý je pripravený viesť naplno inštitúciu ďalej až do nástupu nového guvernéra,“ uviedol v stanovisku pre médiá Kiska.

Kažimír poďakoval za prejavenú dôveru, ktorú si veľmi váži. Jeho ambíciou je pokračovať v modernizácii NBS a etablovať ju ako inštitúciu schopnú proaktívne na tieto výzvy odpovedať. Reagovať z pohľadu regulácie, analytických kapacít a zvyšovania finančnej gramotnosti. Chce, aby bežní ľudia chápali poslanie a význam centrálnych bánk pre ich každodenný život, uviedol v stanovisku minister financií.

Budúci guvernér upozornil na previazanosť NBS a Európskej centrálnej banky (ECB) vo vnútri eurozóny. „Našou spoločnou úlohou je zabezpečovať stabilitu cenovú, ale aj stabilitu a zdravie samotného bankového sektora,“ pokračoval Kažimír, podľa ktorého je tiež treba skvalitniť podiel NBS na výskume menovej politiky ECB a naše aktívne zapájanie sa do strategického plánovania.

"Ako som už neraz povedal, tých 12 rokov strávených v oblasti verejných financií, či už doma alebo na pôde EÚ a medzinárodných inštitúcií ako Medzinárodný menový fond, OECD etc. ma vyzbrojili na cestu svetom menovej politiky. Teším sa na túto cestu. O neskorší nástup som požiadal pána prezidenta z viacerých dôvodov. Chcem si vytvoriť odstup a po 12 intenzívnych rokoch vo verejných financiách chcem čas do nástupu využiť na prípravu na novú pozíciu a výzvy s tým spojené. Kedy sa skončí moje pôsobenie na ministerstve financií budem vopred informovať,“ dodal na záver.

Post viceguvernéra NBS ostane zatiaľ neobsadený. Hlava štátu zatiaľ o Jozefovi Hudákovi, ktorý do tejto funkcie kandiduje, nerozhodol.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #NBS