OPEC chce držať ceny ropy hore, aj keď to Trump opäť kritizuje

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) spolu s ďalšími producentmi zotrvá pri svojom programe znižovania ťažby, napriek novému nátlaku amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby od obmedzovania produkcie ustúpila. Uviedol to v utorok zdroj z OPEC.

27.02.2019 07:39
debata (2)

Ako zdroj uviedol pre agentúru Reuters, skupina OPEC+ (OPEC a ďalší producenti) bude v dohode o znižovaní produkcie pokračovať dovtedy, dokiaľ „zásoby ropy neklesnú z terajšej úrovne na svoj 5-ročný priemer“.

„Budeme pokračovať, o tom niet pochýb, s redukciou ťažby podľa plánu,“ uviedol zdroj. Navyše dodal, že „vychádzajúc zo súčasných údajov o vývoji na trhu bude skupina pravdepodobne pokračovať vo svojom programe až do konca tohto roka“. O ďalšom pokračovaní ťažobnej politiky bude skupina OPEC+ rokovať v apríli na svojej nasledujúcej schôdzke.

Trump už niekoľkokrát ostro vystúpil voči OPEC za aktivity skupiny, ktorých cieľom je podpora cien ropy, pričom prvýkrát tak urobil v apríli minulého roka. Naposledy sa ozval v pondelok, keď na Twitteri napísal, že „ceny ropy sú opäť príliš vysoko a OPEC by sa mal uvoľniť a ceny ropy nebrať príliš vážne“.

V reakcii na Trumpov tweet zaznamenali ceny ropy najväčší percentuálny pokles v priebehu jedného dňa od začiatku roka, pričom cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla o 3,5 %.

OPEC, Rusko a ďalší producenti sa v decembri minulého roka dohodli, že od januára obmedzia ťažbu o 1,2 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Podľa výboru na monitorovanie dodržiavania programu sa dohodu podarilo v prvom mesiaci dodržať približne na 83 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC