Z ruského Gazpromu po rokoch odchádza tvrdý vyjednávač Medvedev

Ruskú plynárenskú spoločnosť Gazprom opúšťa jej dlhoročný námestník Alexander Medvedev (63), ktorý dohliadal na zvýšenie vývozu plynu do Európy.

26.02.2019 06:50
debata (5)

Oznámila to v pondelok firma, bližšie informácie k tomu ale neposkytla. Nástupca Medvedeva, ktorý zastával funkciu námestníka viac ako 16 rokov, by mal byť vymenovaný v správny čas, povedal agentúre Reuters hovorca firmy.

Medvedev bol dôležitou osobou pri často tvrdých rokovaniach Gazpromu s európskymi krajinami o dodávkach plynu, ktoré sa po ruskej anexii Krymu v roku 2014 stali politickou záležitosťou. Bol prakticky šéfom vývozu Gazpromu, aj keď v roku 2014 sa stala riaditeľkou divízie Gazprom Export Jelena Burmistrovová.

Medvedev mal tiež náročnú úloha presvedčiť európske krajiny, aby kupovali ruský plyn a schválili výstavbu plynovodov ako je TurkStream a Nord Stream 2, napriek odporu Spojených štátov.

„Je to šok pre mnoho ľudí v spoločnosti,“ povedal agentúre Reuters po oznámení správy zdroj blízky Gazpromu. Ďalšie zdroj uviedol, že Medvedev má napäté vzťahy s generálnym riaditeľom Gazpromu Alexejom Millerom, čo mohlo viesť k jeho odchodu.

Gazprom dodal, že firmu opúšťa aj ďalší námestník riaditeľa, Valerij Golubev.

V minulom roku vývoz Gazpromu do Európy, vrátane Turecka, vzrástol na rekordných viac ako 200 miliárd metrov kubických. Podiel Gazpromu na trhu v regióne sa zvýšil na viac ako tretinu a firma chce získať na európskom trhu s plynom ešte väčší podiel. Stráca však podiel na domácom trhu a nepodarilo sa jej zabezpečiť si monopol vo vývoze plynu, keď firma Novatek spustila produkciu skvapalneného zemného plynu v arktickej oblasti a získala spolu s tým aj právo predávať tento plyn do zahraničia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom