Holjenčík bol zhrozený výsledkami kontroly, kontrolóri ich posúvajú polícii

Kontrola sa mýli, postup bol správny, posudky v archíve boli. A ak tam už nie sú, tak je za ich zmiznutím terajšie vedenie regulačného úradu – teda nový predseda Ľubomír Jahnátek a jeho ľudia. Naznačil to v rozhovore pre denník Pravda bývalý šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík, ktorý povedal, že je z toho zhrozený.

25.02.2019 06:00
debata (111)

Holjenčík z úradu odišiel po prevalení ističovej aféry začiatkom roku 2017. Podľa nových faktúr vyleteli ľuďom poplatky za energie aj o stovky eur. Ceny sa nakoniec vrátili k vzorcom z roku 2016.

Čo hovorí na tieto tvrdenia regulačný úrad? „Úrad tieto nezmysly nebude komentovať aj kvôli tomu, že výsledkami kontroly sa už zaoberajú orgány činné v trestnom konaní,“ povedal hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) spochybnil pre návrat cien v roku 2017 aj transparentnosť a nezávislosť úradu. To sa však podľa Igaza netýka ešte terajšieho vedenia. Všetky zistenia kontrolórov idú na vrub bývalého vedenia ÚRSO, tvrdí. A to aj v prípade návratu cien na úroveň roku 2016 po vypuknutí ističovej aféry.

"Ide totiž o obdobie februára 2017, keď sa ceny vracali. Súčasné vedenie pritom nastúpilo na úrad až 25. júla 2017,“ povedal Igaz.

Za svojimi zisteniami si stoja aj kontrolóri. "NKÚ vykonal kontrolu v súlade s medzinárodnými štandardmi, pričom všetky kontrolné zistenia boli prediskutované s kontrolovaným subjektom a ten nevzniesol námietky proti ich pravdivosti, úplnosti a preukázateľnosti,“ povedal jeho hovorca Marek Papajčík. V záujme objektívnosti a profesionálneho prístupu ku kontrole úrad prizval k príprave kontrolnej akcie experta z externého prostredia, dodal. NKÚ postúpil výsledky kontroly polícii. Tá nám na naše otázky ohľadne vyšetrovania do uzávierky neodpovedala.

Bývalý šéf regulačného úradu tvrdí, že v archíve pri jeho odchode všetky výsledky z kontroly majetku distibučiek boli. NKÚ sa k nim však nedostal.

Kde teda posudky sú? „To je otázka na bývalé vedenie úradu. Súčasné vedenie už pri nástupe na úrad žiadalo od bývalého vedenia záverečnú správu, nedostalo však žiadnu odpoveď,“ povedal Igaz. Počas kontroly žiadal úrad podľa neho viackrát písomne bývalé vedenie o predloženie niektorých dokumentov, ktoré na úrade absentujú. To sa však nestalo. Ešte pred kontrolou podal úrad pod novým vedením preto trestné oznámenie. "Výsledky kontroly NKÚ tak podozrenia súčasného vedenia len potvrdili,“ povedal Igaz.

Problematická bola pre NKÚ hlavne zmluva so Slovenskou technickou univerzitou. Holjenčík tvrdí, že ju regulačný úrad potreboval. Vyhláška 492/2004 podľa neho nepostačovala na určenie majetku v distribučných spoločnostiach. Univerzita mala preto vypracovať Metodiku na stanovenie všeobecnej hodnoty majetku. Podľa nej mali znalci postupovať.

Podľa terajšieho vedenia sú okolnosti jej uzatvorenia "podivné“. Na základe zistení NKÚ túto zmluvu bývalé vedenie regulačného úradu uzavrelo dňa 3. februára 2016. Výsledné dielo si mal bývalý predseda ÚRSO prevziať od STU dňa 15. februára 2016. "NKÚ však z predložených zápisníc bývalého vedenia ÚRSO zistil, že Metodika bola predmetom rokovania Regulačnej rady na pôde ÚRSO už 12. 1. 2016, teda viac ako mesiac pred jej údajným deklarovaným prevzatím bývalým predsedom ÚRSO,“ povedal Igaz. Pritom 4. februára 2016 bola predstavená na stretnutí zástupcov Regionálnych distribučných sústav s predstaviteľmi ÚRSO, dodal.

NKÚ však vyčíta bývalému vedeniu aj chýbajúci interný predpis. Ten podľa Holjenčíka však regulačný úrad nepotrebuje. Riadi sa zákonom o regulácii. NKÚ však s jeho názorom nesúhlasí. "Jasné a oficiálne interné postupy, procesy sú jedným z kľúčových ukazovateľov transparentnosti fungovania a rozhodovania akejkoľvek verejnej inštitúcie,“ povedal Papajčík. Má už nové vedenie takýto predpis? Hovorca ÚRSO odpovedal denníku Pravda vyhýbavo. "Súčasné vedenie úradu sa pri výkone cenovej regulácie striktne riadi platnou legislatívou,“ povedal Igaz. V záujme maximálnej transparentnosti súčasné vedenie pri nástupe na úrad v lete roku 2017 zaviedlo podľa neho presný harmonogram vydávania cenových rozhodnutí v pracovných skupinách. "Do cenotvorby tak vidí viac ľudí,“ dodal Igaz.

.....

VIDEO: "Všetky informácie nemuseli byť zámerne predložené kontrolórom, aby sa odpútala pozornosť,“ bráni sa. Holjenčík viedol regulačný úrad desať rokov, o kreslo prišiel v roku 2017 po vypuknutí ističovej aféry. Pozrite si, čo povedal vo videu.

Video

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #Jozef Holjenčík #ÚRSO #ističe