Trumpov obchod storočia? Čína nakúpi americký tovar za 1,2 bilióna USD

Čína v rámci obchodných rozhovorov so Spojenými štátmi súhlasila, že nakúpi americký tovar v hodnote až 1,2 bilióna dolárov. Informovala o tom televízia CNBC s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou.

23.02.2019 08:25
debata (41)

Uviedla tiež, že americký prezident Donald Trump a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching by sa koncom marca mohli zísť na Floride.

Cieľom terajších rozhovorov je ukončiť obchodnú vojnu medzi Washingtonom a Pekingom. Medzi oboma stranami však podľa CNBC pretrvávajú veľké rozpory v otázke presunu duševného vlastníctva, ktorá je pre USA kľúčová.

Americký minister financií Steven Mnuchin v piatok podľa agentúry AFP uviedol, že terajšie obchodné rokovania medzi predstaviteľmi USA a Číny vo Washingtone budú pokračovať až do nedele. Vyhlásil tiež, že obe strany dospeli k dohode v menových otázkach.

Trump v piatok hovoril o veľmi dobrých šanciach na dosiahnutie obchodnej dohody. Upozornil tiež, že táto dohoda by sa mohla týkať aj čínskeho výrobcu telekomunikačných zariadení Huawei. Avizoval tiež veľmi skoré stretnutie s čínskym prezidentom, napísala agentúra AFP.

Firma Huawei je teraz v centre pozornosti pre obvinenia zo strany Spojených štátov, že jej zariadenie pre telekomunikačné siete by mohla čínska vláda využívať na špionáž. Washington sa snaží prinútiť svojich spojencov, aby technológie Huawei vo svojej telekomunikačnej infraštruktúre nepoužívali.

Americké úrady takisto obvinili firmu Huawei a jej finančnú riaditeľku z porušovania sankcií voči Iránu. Čínsky podnik čelí tiež obvineniu z krádeže technológií amerického operátora T-Mobile US. Trump v piatok uviedol, že americkí predstavitelia v súčasnosti nediskutujú o stiahnutí obvinenia voči spoločnosti Huawei.

Spojené štáty a Čína spolu od minulého roka vedú obchodnú vojnu, v rámci ktorej na seba vzájomne uvaľovali cla. To narušilo výmenu tovaru medzi oboma najväčšími ekonomikami sveta a vyvolalo obavy o vývoj globálneho hospodárstva.

V decembri sa Washington a Peking dohodli na 90-dňovom prímerí s tým, že sa počas tejto doby budú snažiť o vyriešenie obchodných sporov a nebudú uvaľovať ďalšie cla. Prímerie platí do 1. marca. Trump dal však opakovane najavo, že by sa tento termín mohol posunúť.

Biely dom sa pomocou ciel snažil vyvinúť tlak na Peking, aby znížil prebytok Číny v obchodovaní so Spojenými štátmi. Clá sú aj reakciou na údajné krádeže duševného vlastníctva amerických podnikov. Peking na postup Washingtonu reagoval odvetnými clami na dovoz z USA.

.....

Legendárna Hodvábna cesta z Číny do Európy zatiaľ Slovensku príliš nepraje. Pozrite si video k Hodvábnej ceste s profesorom Petrom Balážom z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Video
41 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna