Nespokojní farmári prerušili štrajk, pred Matečnej ministerstvom vysypali hnoj

Protestujúci farmári, lesníci a geodeti prerušili ostrý štrajk v Bratislave a odchádzajú domov. Do mesiaca chcú s podporou Únie autodopravcov Slovenska zorganizovať generálny štrajk naprieč celým Slovenskom. Informoval o tom v piatok na tlačovej besede Patrik Magdoško z Iniciatívy poľnohospodárov. Magdoško upresnil, že hlavné mesto budú farmári opúšťať v piatok o 12:00 tak, aby sa vyhli dopravnej špičke.

22.02.2019 10:27 , aktualizované: 11:45
SR Bratislava farmári protest PPA hnoj BAX Foto: ,
Protestujúci farmári vysypali hnoj pred budovu Pôdohospodárskej platobnej agentúry.
debata (153)

„Do 12:00 chceme opustiť Tyršovo nábrežie. Odchádzame z Bratislavy so vztýčenou hlavou,“ dodal Magdoško.

„Tento štrajk, ktorý je, prerušujeme a odchádzame domov. Chceme sa za prístup poďakovať Bratislavčanom. Dnes už Bratislavu nezablokujeme. Máme však dohodu s Úniou autodopravcov Slovenska, že uskutočníme do mesiaca generálny štrajk naprieč celým Slovenskom. Budeme ho pripravovať za podpory autodopravcov, farmárov, lesníkov a geodetov. V krátkom čase budeme informovať vládu, čo chceme ako protestujúci dosiahnuť. Zároveň naša iniciatíva vyhlásila verejnú petíciu na odvolanie ministerky Matečnej,“ uviedol v piatok Patrik Magdoško. Doplnil, že svoje podmienky chcú vláde odoslať do týždňa.

„Ak vláda naše podmienky, ktoré jej budeme adresovať, splní, avizovaný generálny štrajk zrušíme“, uzavrel.

Hnoj na schodoch pred vstupom na ministerstvo... Foto: SITA, Branislav Bibel
PROTEST: Farmári vysypali hnoj pred MP SR Hnoj na schodoch pred vstupom na ministerstvo pôdohospodárstva SR privezený protestujúcimi farmári ako znak nespokojnosti s doterajšími výsledkami rokovaní.

Farmár František Oravec potvrdil, že v piatok bol rozhádzaný maštaľný hnoj pred budovou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Jedným alebo dvoma štrajkami sa nedajú dosiahnuť zmeny v pôdohospodárstve, preto budú pokračovať nátlakové akcie, ako ostrý štrajk či otváranie káuz, uviedol.

Farmár skonštatoval, že vo štvrtok (21. 2.) podal trestné oznámenie na šéfku agrorezortu Gabrielu Matečnú (SNS) za ohováranie a farmári podali hromadné trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre SR.

Protestujúci farmári vysypali hnoj pred budovu... Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Bratislava farmári protest PPA hnoj BAX Protestujúci farmári vysypali hnoj pred budovu Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Nespokojní malí a strední farmári, lesníci a geodeti prišli na strojoch do Bratislavy v utorok, aby rokovali o problémoch v agrorezorte a predostreli svoje požiadavky. V stredu (20. 2.) sa stretli na rokovaní o problémoch s členmi vlády. Keďže neboli s jeho výsledkami spokojní, prešli do ostrého štrajku.

Ministerka Matečná sa v stredu vyjadrila, že protest organizujú ľudia, ktorí sa tvária, že sú farmári, mnohí z nich však farmármi nie sú, pretože nemajú ani štvorcový meter pôdy. „Musím povedať, že nie som stotožnená s tým, že legitimizujeme ľudí, ktorí sa vyhrážali zabitím, či na iných si objednávali nástražné a výbušné systémy. Títo ľudia neprišli (na protest) kvôli farmárom, ale prišli pre osobné ciele a zastieranie niektorých faktov,“ upozornila šéfka agrorezortu.

153 debata chyba
Viac na túto tému: #protest farmárov