Malí farmári vykopli otvorené dvere a idú do krajností

Väčšina požiadaviek malých farmárov sa plní, napriek tomu tomu protestujú v uliciach Bratislavy. Kameňom úrazu sa stalo jedine zastropovanie priamych platieb, ktoré je nanajvýš sporné.

21.02.2019 14:00
Bratislava Protest Farmári traktor staromestská Foto: ,
Farmári v stredu blokovali Staromestskú ulicu vedúcu na Most SNP.
debata (55)

Kým Iniciatíva poľnohospodárov s počtom ani nie tisíc členov ho presadzuje, iné samosprávne organizácie zastupujúce podniky zamestnávajúce desaťtisíce poľnohospodárov, zastropovanie priamych platieb, naopak, odmietajú. Mohlo ísť by o ranu pre veľké družstvá, ktoré sú hlavnými producentmi základných potravín na Slovensku.

„Musíme o (stropovaní) diskutovať. Nikto nemôže mať patent na rozum a povedať, že len jeho názor je pravdivý a správny,“ povedal premiér Peter Pellegrini. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná dodala, že protestujúci vykopávajú otvorené dvere. „Máme transparentné zverejňovanie všetkých poberateľov dotácií… Iniciatíva poľnohospodárov môže pripomienkovať všetky zákony, stále však prichádzajú s novými a novými požiadavkami a stále si čosi nájdu, aby mohli protestovať.“

Farmári zablokovali Staromestskú ulicu pri...
Na snímke protest farmárov na Štúrovej ulici v...
+5Na snímke blokáda Staromestskej ulice vedúcej...

Stredajšie stretnutie Iniciatívy poľnohospodárov s vládou SR vyústilo až do zablokovania dopravy na Staromestskej ulici v Bratislave, ktorá ju spája cez Most SNP s Petržalkou. Stalo sa to po tom, čo premiér Peter Pellegrini aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná rázne odmietli paušálnu kritiku agrorezortu. „Nedovolím, aby niekto všetkých označil za bandu, ktorá nič nerobí a len všetkým hádže polená pod nohy,“ povedal predseda vlády Pellegrini. Vo štvrtok farmári ulice nezablokovali s tým, že stále to majú v pláne, ale nechcú narušiť spomienkový deň na prvý výročie smrti novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Konsenzus, ktorého sa v utorok po príjazde protestujúcich farmárov do Bratislavy domáhal jeden z vodcov Iniciatívy poľnohospodárov Patrik Magdoško, sa na rokovaní vlády nedosiahol. Magdoško, ktorého dôveryhodnosť ako vyjednávača spochybnila podpredsedníčka vlády Gabriela Matečná, po odchode z vlády vyhlásil: „Máme jednoznačný názor, že (v stredu) nepadlo nič konštruktívne, čo by posunulo slovenské poľnohospodárstvo dopredu.“

Proti takémuto postoju sa ohradil tak premiér, ako aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Tá v stredu verejne povedala, že sa „nám ozval človek, ktorému sa pán Magdoško vyhrážal zabitím, a existuje rozhodnutie súdu, kde to pán Magdoško prijal a je rozhodnutie o vine a treste“. Jednoznačne tým dala najavo, že na zasadnutie vlády by nemali chodiť takí ľudia ako Magdoško.

Premiér Pellegrini sa po rokovaní s delegáciou Iniciatívy poľnohospodárov usiloval byť nad vecou, tvrdo však odmietol označenie konkrétneho rezortu za nefungujúci. „Mnohé z vecí sú už dávno riešené alebo vyriešené budú,“ povedal Pellegrini. Ako príklad uviedol úsilie vlády čo najskôr spustiť pozemkové úpravy, ktorých sa domáhajú všetky samosprávne organizácie poľnohospodárov. "Ešte minulý týždeň sme spolu s vicepremiérkou Gabrielou Matečnou oznámili, že do dvoch mesiacov bude do vlády predložený zásadný materiál o pozemkových úpravách. Rovnako pripomenul, že rezort spravodlivosti sa bude zaoberať otázkou dedenia pôdy, ako aj fakt, že už je predložený zákon Lex Žitný ostrov o ochrane podzemných vôd na tomto území.

Iniciatíva poľnohospodárov síce Magdoškovými ústami ocenila zriadenie policajnej envirokobry aj projekt pozemkových úprav, ale tiež hovorí, „v ostatných veciach sme sa zatiaľ s vládou nezhodli“.


VIDEO: V pondelok napoludnie farmári dorazili do Bratislavy.

Video

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #farmári #Gabriela Matečná #priame platby #protest farmárov