Naťahovačka o brexit môže znížiť rating Británie, varovala Fitch

Agentúra Fitch Ratings varovala, že by mohla znížiť rating Británie pre rastúcu neistotu týkajúcu sa rokovaní medzi Londýnom a Európskou úniou o odchode z Británie z bloku koncom marca.

21.02.2019 08:41
debata (1)

Británia má u agentúry Fitch rating na stupni AA, čo je tretia najvyššia možná známka. Brexit bez dohody by viedol k podstatnému narušeniu hospodárskych a obchodných vyhliadok, prinajmenšom v krátkodobom horizonte, uviedol Fitch vo vyhlásení zverejnenom v noci na štvrtok.

Britská premiérka Theresa Mayová v stredu rokovala v Bruseli. Obe strany rokovania označili za konštruktívne. Britský parlament uložil Mayovej dojednať s ostatnými štátmi EÚ zmeny v takzvanej írskej poistke v už dohovorenom texte dohody o odchode z únie, inak dokument snemovňa nepotvrdí, čo by znamenalo, že Británia opustí 29. marca úniu bez dohody.

„Aby Británia schválila dohodu o odchode v stanovenom termíne, bude vláda potrebovať rozšíriť jej podporu,“ uviedla Fitch. Dodal, že výsledky rokovania o brexite ovplyvnia hospodársky rast Británie. Rast hrubého domáceho produktu sa v štvrtom štvrťroku spomalil na 0,2 percenta z 0,6 percenta v predchádzajúcom kvartáli. To znamená, že za celý minulý rok reálny rast predstavoval 1,4 percenta, dodala Fitch.

Ak Británia opustí EÚ bez dohody o obchode, hraniciach a ďalších záležitostiach, čelí riziku recesie. Tá môže dosiahnuť rozsah, ktorý krajina zažila na začiatku 90. rokov minulého storočia, keď HDP za šesť štvrťroku klesol o dve percentá. V súčasnosti Fitch predpokladá, že sa podarí odvrátiť brexit bez dohody a tempo rastu ekonomiky Británia sa tento rok oživí na 1,6 percenta a budúci rok na 1,8 percenta, napísala agentúra Reuters.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splatenia úveru podľa stanovených podmienok. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že bude schopný zabezpečiť si lacnejšie pôžičky.

.....

VIDEO: Prečo už Británia neláka? Je menej pracovných ponúk a koľko možno zarobiť? Pozrite si video TV Pravda.

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Veľká Británia #Brexit