Výrobu ruského konkurenta Boeingu a Airbusu zdržia protiruské sankcie

Sériová výroba ruského komerčného lietadla MS-21, prvého civilného stroja ruskej výroby od rozpadu Sovietskeho zväzu, ktorý bude schopný konkurovať lietadlám Airbus a Boeing, sa o rok oneskorí.

19.02.2019 07:11
debata (118)

Dôvodom sú sankcie Spojených štátov. Povedal to v pondelok generálny riaditeľ ruského štátneho priemyselného konglomerátu Rostec Sergej Čemezov. Firma bude výrobcom lietadla.

Lietadlo MS-21 má dva motory a je určené pre lety na stredné vzdialenosti. Zatiaľ boli postavené tri prototypy. Sériová výroba mala podľa firmy začať na konci tohto roka, ale kvôli americkým sankciám nezačne skôr ako na konci roka 2020, vyhlásil Čemezov.

Ruské lietadlo MS-21 spoločnosti Irkut... Foto: Reuters, PR Department of Irkut Corporation
lietadlo, MSW-21, Rusko Ruské lietadlo MS-21 spoločnosti Irkut Corporation pri prvom lete 28. mája 2017.

Vládni úradníci už skôr uviedli, že sankcie prerušili dovoz súčiastok dôležitých pre krídla a časti zvislej chvostovej plochy z USA a Japonska. Čemezov vyhlásil, že Rusko teraz bude musieť vyrobiť tieto nevyhnutné súčasti samo, čo zaberie nejaký čas.

„Keďže Američania zastavili dodávky kompozitných materiálov (pre krídla), presúvame sa k výrobe našich vlastných kompozitov,“ citovala agentúra Interfax Čemezova. Kompozitné materiály sú zložené z dvoch alebo viacerých zložiek s rozdielnymi vlastnosťami, ktoré dohromady dávajú konečnému výrobku nové vlastnosti, ktoré nemá sama o sebe žiadna z jeho súčastí. Krídlo z kompozitných materiálov je tak ľahšie a zároveň pevnejšie, než keby bolo vyrobené napríklad z hliníka.

Ruské aerolinky Aeroflot si už dohodli prenájom 50 nových lietadiel. Moskva tiež uviedla, že rokuje o kúpe nových lietadiel so Sýriou, píše agentúra Reuters.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lietadlo #MS-21