Zakladateľ Huawei sa USA nebojí: Nedokážu nás rozdrviť

Zakladateľ čínskej telekomunikačnej firmy Huawei Žen Čeng-fej povedal britskej televíznej a rozhlasovej stanici BBC, že zatknutie svojej dcéry, finančnej riaditeľky Huawei Meng Wan-čou pokladá za politicky motivované.

19.02.2019 06:19
debata (12)

„Po prvé, mám námietky proti tomu, čo USA urobili. Tento typ politicky motivovaného počínania je neprijateľný,“ povedal Žen Čeng-fej. Kritizoval tlak Spojených štátov, zdôraznil však, že USA nie sú schopné jeho firmu zničiť.

Kanada zadržala Meng 1. decembra na žiadosť Spojených štátov, kde je finančná riaditeľka spoločnosti obvinená z prania peňazí, podvodu, krádeže obchodných tajomstiev a porušovania sankcií proti Iránu. Huawei popiera, že by sa dopustila niečoho zlého.

„Nie je spôsob, ako by nás USA mohli rozdrviť,“ vyhlásil. „Svet nás nemôže opustiť, pretože sme pokročilejší,“ myslí si. „Ak svetlá zhasnú na západe, východ bude stále žiariť. Pokiaľ na severe zavládne tma, bude tu ešte juh. Amerika nie je svet, Amerika je len časť sveta,“ vyhlásil.

Pripustil však, že prípadná strata zákazníkov by mohla mať významný dosah.

Minulý týždeň americký minister zahraničia Mike Pompeo varoval spojencov pred používaním technológií od Huawei. Austrália, Nový Zéland a USA už zakázali či vyradili Huawei z dodávok zariadení pre budúce siete 5G, zatiaľ čo Kanada skúma, či výrobky firmy predstavujú vážnu bezpečnostnú hrozbu, pripomenula BBC.

Dodala, že britské stredisko pre kybernetickú bezpečnosť usúdilo, že riziko spojené s použitím technológií Huawei je zvládnuteľné a že mnohí britskí operátori, vrátane Vodafone, spolupracujú s Huawei pri rozvoji svojich sietí 5G. Tento postoj sa však preskúmava a čaká sa na rozhodnutie britskej vlády, ktorá má v marci či apríli rozhodnúť, či môžu používať technológie Huawei.

O možnosti k zákazu Žen povedal, že Huawei kvôli tomu nezruší svoje investície a že bude v Británii naďalej investovať. „Stále dôverujeme Spojenému kráľovstvu a dúfame, že nám Spojené kráľovstvo bude dôverovať ešte viac,“ povedal. „V Spojenom kráľovstve budeme viac investovať, pretože ak nám Spojené štáty nedôverujú, presunieme investície z USA do Británie v ešte väčšej miere.“

Firma Huawei, ktorá je najväčšou čínskou súkromnou spoločnosťou, sa ocitla v centre podozrenia pre väzby na čínsku vládu. USA a ďalšie štáty vyjadrujú obavy, že jej technológie môžu byť zneužité čínskymi spravodajskými službami na špehovanie.

Žen uisťoval BBC, že špehovanie predstavuje riziko, ktoré nechce podstúpiť, a že žiadne „zadné vrátka“ neinštaluje. „Nechceme riskovať znechutenie našej krajiny a našich zákazníkov po celom svete pre niečo také,“ tvrdil. „Naša spoločnosť sa nikdy nedopustí špionáže. Ak by sa tak stalo, podnik by som zavrel.“

.....

VIDEO: Diskusie okolo čínskeho technologického gigantu Huawei vo svete prebiehajú už niekoľko mesiacov. Slovensko sa v tomto boji ocitlo medzi dvoma mlynskými kameňmi. Vláda dlho nevyslovila konkrétny postoj. Premiér Peter Pellegrini povedal, že Slovensko čaká na dôkazy a nechce sa dostať do obchodnej vojny.

Video
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei