Talianov vytúžený zázračný rast nečaká, ledva sa vyhrabú z recesie

Ratingová agentúra Fitch znížila odhad tohtoročného rastu talianskej ekonomiky na 0,3 percenta z predtým predpokladaných 1,1 percenta.

16.02.2019 11:22
debata (6)

Taliansko, ktoré je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny po Nemecku a Francúzsku, sa v druhej polovici minulého roka dostalo do hospodárskej recesie.

Výhľad talianskej ekonomiky pre tento rok už zhoršilo mnoho prognostikov. Talianska vláda sa ale stále drží svojej prognózy, ktorá tento rok počíta s jednopercentným rastom, píše agentúra Reuters.

Európska komisia tento mesiac znížila odhad tohtoročného rastu talianskej ekonomiky na 0,2 percenta z predtým predpokladaných 1,2 percenta. Posledná prognóza talianskej centrálnej banky počíta s rastom o 0,6 percenta. Guvernér banky Ignazio Visco však začiatkom februára varoval, že existujú významné riziká, v dôsledku ktorých by hospodársky vývoj mohol za touto prognózou zaostať.

Hrubý domáci produkt Talianska sa v poslednom štvrťroku minulého roka znížil o 0,2 percenta oproti tretiemu kvartálu, v ktorom klesol o 0,1 percenta. Ekonomika sa tak dostala do recesie, ktorá sa zvyčajne definuje ako aspoň dva štvrťroky hospodárskeho poklesu za sebou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Fitch #HDP