Kiska si pozval Kažimíra a Hudáka, rozhodne o postoch v NBS

Blíži sa rozhodnutie, kto obsadí kreslo guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a funkciu viceguvernéra.

12.02.2019 17:00
debata (8)

Prezident SR Andrej Kiska si na stredu pozval oboch kandidátov, súčasného ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD), ktorý sa uchádza o miesto guvernéra, aj Jozefa Hudáka, ktorý má záujem o miesto viceguvernéra.

Návrh vlády na obsadenie funkcie guvernéra NBS Kažimírom schválil ešte vlani v decembri parlament. Rovnako schválil aj vládny návrh na viceguvernéra, ktorým má byť Hudák. Do funkcie ich oboch ešte musí vymenovať práve prezident.

Súčasná legislatíva nestanovuje, dokedy musí hlava štátu o vymenovaní nominantov rozhodnúť. Koncom januára však prezidentská kancelária avizovala, že hlava štátu oznámi svoje rozhodnutie po stretnutí s obidvomi kandidátmi. To sa uskutoční v stredu.

Súčasný guvernér Jozef Makúch by mal v marci skončiť vo svojej funkcii. Vzdanie sa svojej funkcie oznámil v novembri minulého roka Bankovej rade NBS. Oficiálne sa pritom malo skončiť jeho funkčné obdobie v roku 2021.

Po poslednom stretnutí s prezidentom Makúch podotkol, že naďalej považuje Kažimíra za dobrého nástupcu. Kritizoval však kvalifikáciu Hudáka. „Nemám k tomu čo dodať, tam sa nemalo čo zmeniť, za taký krátky čas sa nedá doplniť kvalifikácia,“ skonštatoval koncom januára Makúch. Súčasný guvernér chce v budúcnosti pôsobiť na akademickej pôde. „Na najbližšie tri roky viem, čo budem robiť, budem robiť hosťujúceho profesora na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity,“ poznamenal Makúch.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #NBS #Andrej Kiska #Jozef Hudák