Viac plynu z USA do Európy. Američania lobujú v Nemecku

Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier bude v utorok rokovať s americkými predstaviteľmi o možnosti zvýšiť dovoz zemného plynu z USA do Nemecka. Na konferencii sa okrem nemeckých a amerických zástupcov firiem a expertov zúčastní aj námestník amerického ministra energetiky Dan Brouillette.

12.02.2019 08:51
debata (55)

Spojené štáty chcú od Európy, aby zvýšila dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) z USA, pričom v súčasnosti túto tému využívajú v rámci obchodného sporu na zvyšovanie tlaku na Európanov. Američania hrozia zvýšením dovozných ciel na európske autá a výmenou za to, že k tomuto kroku nepristúpia, ponúkla Európska únia práve možnosť zvýšiť objem dovozu LNG zo Spojených štátov.

Pôvodne bol americký LNG považovaný pre európsky trh za príliš drahý. Lenže v súčasnej situácii, keď Nemecko do pár rokov odstaví svoje jadrové elektrárne a navyše, neskôr plánuje úplne ukončiť produkciu elektriny z uhlia, bude podľa Altmaiera dopyt po plyne rásť. Nemecko už vyčlenilo financie na výstavbu prvého LNG terminálu.

Dodatočný dovoz LNG z USA by okrem toho mohol zmierniť aj terajšie napätie medzi Nemeckom a Spojenými štátmi pre výstavbu plynovodu Severný prúd 2. Ten bude dodávať plyn z Ruska do Nemecka popod Baltské more.

Americký prezident Donald Trump dal už niekoľkokrát najavo, že s projektom nesúhlasí a vyhlásil, že Nemecko je pod úplnou kontrolou Ruska. To Berlín odmieta a projekt plynovodu považuje za výhradne ekonomický.

„Bezpečné a spoľahlivé dodávky (plynu) do Nemecka a celej Európy sú spoločným záujmom Nemecka a USA,“ povedal Altmaier pred začatím diskusií pre agentúru DPA. „Dokonca aj v prípade rozdielnych názorov na Severný prúd 2 je stále veľa toho, čo nás spája,“ dodal.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #LNG