Taliani, ktorí meškajú s tunelom Višňové, budú stavať diaľnicu v Česku

Na Slovensku má talianska spoločnosť Salini Impregilo problémy s dostavbou tunela Višňové, v Česku bude stavať diaľnicu spolu s Doprastavom.

09.02.2019 20:32
debata (6)

Časť obchvatu Českých Budějovíc medzi obcami Hodějovice a Třebonín, postaví talianska firma Salini Impregilo. Stavba viac ako 12,5 kilometra dlhého úseku sa začne na jar, potrvá štyri roky a bude stáť 5,8 miliardy korún (približne 225 miliónov eur).

Talianska firma uspela vo výberovom konaní v spoločnom združení so slovenským Doprastavom, povedal hovorca českého Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Salini Impregilo si zákazkou upevňuje pozíciu v strednej Európe, verí talianska firma, ktorá o kontrakte informovala vo svojom vyhlásení. Koncern už pôsobí v Poľsku aj na Slovensku. S výstavbou na Slovensku má však problémy.

Výstavbu na Slovensku Taliani nezvládajú

Spoločnosť Salina Impregilo na Slovensku stavia spolu so slovenským partnerom Dúha úsek diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala, ktorej súčasťou je tunel Višňové. Výstavba sa oneskoruje, v súčasnosti sa prakticky zastavila. Talianska spoločnosť nedokáže stavbu dokončiť ani v stanovenom čase, ani za vysúťaženú sumu. Časť odborníkov už počas súťaže upozorňovala, že cena 409 miliónov eur, s ktorou Taliani uspeli, je príliš nízka. Predpokladaná hodnota zákazky, pred súťažou stanovená štátnou expertízou, bola na úrovni 900 miliónov eur.

Štát pohrozil talianskej spoločnosti, že jej zákazku zoberie. V súčasnosti hľadá riešenie aj medzinárodná komisia, ktorej obe strany predložili svoje argumenty. O tom, kto bude pokračovať, či pôvodný zhotoviteľ alebo niekto nový, chce štát rozhodnúť do konca februára.

.....

VIDEO: Pozrite si video z výstavby tunela Višňové, ktorého prieskumná štôlňa sa začala raziť takmer pred 21 rokmi. Vo videu sa dozviete aj to, čo bude s tunelom ďalej.

Video

.....

Obchvat Českých Budějovíc bude časťou diaľnice D3, ktorá má v budúcnosti spojiť Prahu s rakúskym hraničným prechodom Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku. Projekt počíta tiež s výstavbou mosta v dĺžke 780 metrov cez rieku Malše.

Celý obchvat Českých Budějovíc bude stáť približne 13 miliárd korún a má merať takmer 20 kilometrov. Aj stavba jeho prvej časti medzi Úsilným a Hodějovicemi sa začne tento rok. Celý obchvat potom chce ŘSD sprevádzkovať v roku 2022, povedal Studecký.

Spoločnosť Salini Impregilo pripomína, že v Českej republike sa už podieľala na výstavbe detskej nemocnice v Janských Lázních alebo pražských kancelárskych budov odborového zväzu Kovo a Motokovu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Doprastav #tunel Višňové #Salini Impregilo