Európa bude rásť siedmy rok po sebe, len pomalšie ako hovorili prognózy

Európske hospodárstvo bude tento rok rásť už siedmy rok po sebe, ale pomalším tempom, než Európska komisia predpokladala vlani na jeseň. Môže za to neistota vo svetovom obchode a domáca situácia vo veľkých krajinách Európskej únie

07.02.2019 12:57
debata (10)

Vo svojej zimnej makroekonomickej prognóze komisia pre celú úniu v tomto roku očakáva rast 1,5 percenta HDP, zatiaľ čo na jeseň uvádzala 1,9 percenta. Eurozóna tiež porastie miernejšie, než komisia očakávala na jeseň – o 1,3 namiesto o 1,9 percenta.

„Spomalenie bude výraznejšie, než sme očakávali na jeseň, predovšetkým v eurozóne, v dôsledku neistôt v globálnom obchode a domácich faktorov v našich najväčších ekonomikách,“ uviedol vo štvrtok komisár pre hospodárske a menové záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici, ktorý prognózu predstavil novinárom.

Hospodárske základy Európy sú podľa neho naďalej pevné a dobré správy sa týkajú napríklad miery zamestnanosti či priaznivého investičného prostredia. V druhej polovici tohto roka a v budúcom roku budúcom by mal rast ekonomiky opäť začať naberať rýchlosť, doplnil komisár.

Pre rok 2020 teraz komisia predpokladá v celej EÚ hospodársky rast na úrovni 1,7 percenta (na jeseň to bolo 1,8 pct), v eurozóne 1,6 percenta (na jeseň 1,7 pct).

Okrem komplikovanej situácie v medzinárodných obchodných vzťahoch rastú niektoré veľké európske ekonomiky pomalšie, než sa čakalo, napríklad pre problémy výroby automobilov v Nemecku, sociálnemu napätiu vo Francúzsku a neistotám okolo talianskej fiškálnej politiky.

Komisia v tejto súvislosti pripomenula zhoršujúci sa odhad hospodárskeho vývoja v Nemecku, v Taliansku a v Holandsku. Upozornila ale tiež, že mnohé členské štáty ťažia z pretrvávajúceho domáceho dopytu, čiastočne podporovaného aj peniazmi z európskych fondov.

Tiež odhad výsledkov minulého roka komisia znížila voči jeseni pre EÚ i pre eurozónu z 2,1 percenta na 1,9. V roku 2017 pritom EÚ aj eurozóna rástli o 2,4 percenta.

Prudký pokles cien energií a pomalší rast cien potravín spomalili na konci roka 2018 infláciu v krajinách platiacich eurom. Tá tak bola v roku 2018 v priemere 1,7 percenta, o rok skôr to bolo 1,5 percenta. Vzhľadom na vývoj cien ropy očakáva teraz komisia pre rok 2019 v eurozóne rast spotrebiteľských cien o 1,4 percenta a mierne zvýšenie na 1,5 percenta o rok neskôr. V celej EÚ čaká tento rok komisia infláciu 1,6 pct a o rok neskôr 1,8 percenta.

Európska komisia upozornila, že prognózu ovplyvňuje neistota, ktorá môže vývoj európskeho hospodárstva ovplyvniť. Komplikácie hroziace hladkému medzinárodnému obchodu trvajú podľa komisie už dlhší čas a zostávajú dôvodom na znepokojenie. Hospodárstvo Číny môže spomaliť výraznejšie než sa čaká a na náhle zmeny hodnotenia rizík sú veľmi citlivé svetové finančné trhy.

Pre úniu zostáva hlavným dôvodom neistoty vývoj okolo odchodu Británie z EÚ. Komisia upozornila, že jej odhad vývoja britského hospodárstva v terajšej prognóze je tak čisto technický a založený na predpoklade zachovania existujúcej podoby vzájomných vzťahov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Európska komisia