V Rusku vyradili učebnicu ekonomiky, bola málo vlastenecká

Ruské ministerstvo školstva vyradilo z federálneho zoznamu schválených učebníc knihu, ktorá mala maturantom poslúžiť na štúdium ekonomiky. Usúdilo, že je málo vlastenecká.

07.02.2019 07:54
debata (89)

Pre schválenie učebnice vydavateľstvo autorovi odporučilo, aby súčasnú ekonomickú situáciu „opísal korektnejšie“, a vyškrtol pasáže, ktoré by mohli „vyprovokovať negatívne diskusie“, napísal denník Kommersant.

Namiesto toho by autor Igor Lipsic mal dopísať pasáže o zámere úradov uskutočniť „ekonomický prielom“, odstraňujúci večné zaostávanie Ruska za svetom, a tiež o politike nahrádzania dovážaných výrobkov tuzemským tovarom. A všetko by mal spísať tak, aby to „budilo u žiactva hrdosť na svoju vlasť“.

Ministerstvo školstva sa podľa denníka od odporúčaní dištancovalo, avšak ich formulácia zodpovedá dodatočnému znaleckému posudku, na základe ktorého pôvodne chválenú učebnicu zavrhlo.

Lipsic ako jediný autor vytvoril ucelený rad učebníc ekonomiky od šiestej po 11. triedu, ktorú v Rusku zakončuje obdoba štátnych maturít. Podľa denníka je ochotný urobiť isté úpravy, aby školy mohli jeho dielko používať aspoň ako príručku. Ale o „vzlete ekonomiky a vlasteneckom prielome“ písať nemieni.

„To nezvládnem,“ povedal. „Za posledných 25 rokov som sa to odnaučil a obnovovať staré návyky sa mi už nechce,“ dodal.

Kommersant pripomenul, že až donedávna zoznam školských učebníc, platených zo štátneho rozpočtu, vytvárala Ruská akadémia vied. Vlani si však ministerstvo školstva objednalo dodatočný audit, na základe ktorého zoznam zoškrtalo z 1370 na 863 učebníc. Akademici si na opakované vyhodnocovanie učebníc, ktoré už raz hodnotili vedci, sťažovali prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko