Poľská aféra na Slovensku ohrozuje pracovné miesta

Slovenskí mäsiari, ktorí odoberali mäso z Poľska, predovšetkým z bitúnku s nekalými obchodnými praktikami z Mazowieckého vojvodstva, majú čo robiť, aby si udržali dobré meno a klesajú im obraty. Niektoré spoločnosti ako bardejovská firma Cimbaľák ohlásili prepúšťanie zamestnancov a spolupracujúcich živnostníkov. Ohrozených je sto zamestnancov.

07.02.2019 09:00
debata (14)

Spoločnosť Cimbaľák poslala do médií vyhlásenie, že sa cíti hrubo poškodená kauzou škodlivosti dovážaného poľského mäsa. Zdôrazňuje, že z bitúnku Jasienica Mazowiecka mäso priamo nedovážala. „Bolo nám dodané od certifikovaného a schváleného predajcu,“ píše sa v stanovisku bardejovského mäsopodniku.

Firma upozorňuje, že mäso nespracúvala, necelých 114 kilogramov distribuovala ďalej a u nikoho z odberateľov neboli zistené žiadne zdravotné dôsledky. Kauza má pre bardejovskú spoločnosť extrémne dôsledky – obchodní partneri jej pozastavujú objednávky. „Boli sme nútení nariadiť väčšine našich zamestnancov čerpanie dovoleniek. Nevyzerá to, že sa situácia zlepší, aj preto sme na miestnom úrade práce nahlásili hromadné prepúšťanie,“ oznamuje spoločnosť Cimbaľák.

Spoločnosť Cimbaľák žiada, aby Štátna veterinárna a potravinová správa očistila jej meno. Tvrdí, že má k dispozícii všetky potrebné doklady, ktoré dokazujú, že dodané mäso bolo v poriadku. Opierajú sa okrem iného o dokumenty Veterinárneho hygienického ústavu vo Varšave.

S očistou dobrého mena spoločnosti to však nebude vôbec jednoduché a podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša to nemôže urobiť Slovensko, ale Poľsko. Práve poľskí veterinári totiž poslali do Bruselu zoznam odberateľov, na ktorom sa ocitla aj spoločnosť Cimbaľák. Slovensko tento zoznam zaradený do rýchleho výstražného systému bolo povinné prevziať a uverejniť ho.

„Firma Cimbaľák musí žiadať vysvetlenie od svojho dodávateľa, prečo sa ocitla na danom zozname. Okrem toho slovenskí inšpektori nemali možnosť preveriť mäso, pretože už bolo vyexpedované k odberateľom,“ povedal pre Pravdu Jozef Bíreš. Dodal, že poľský dodávateľ mäsa by mal garantovať, že dodané mäso nebolo z inkriminovaného bitúnku. „Ak však pochádzalo z neho, potom je slovenská spoločnosť na zozname oprávnene,“ uviedol šéf slovenského potravinového dozoru Jozef Bíreš.

Na zozname sa ocitla aj trenčianska spoločnosť U Urbánka. Podľa riaditeľky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Ľudmily Bučkovej bral Urbánek mäso od poľského dodávateľa a distribuoval ho ďalej. Nešlo však o mäso z rizikovej poľskej prevádzky, ale od iného poľského dodávateľa. Dodatočne sa zistilo, že tam nesedia čísla.

O trenčianskom mäsiarovi sme písali pred dvoma dňami. Dovedna dodal 113 kilogramov mäsa do Dopravnej akadémie a jedenástich reštaurácií. Podľa hygienikov bolo v poriadku. Lenže ako tvrdí ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš: „Aj tak si musíme preveriť, prečo ho Poľsko zaradilo na zoznam rýchleho výstražného systému. Všetko bude v poriadku, až keď z Poľska príde odpoveď, že sa stal omyl.“

Na zoznam sa možno teda dostať ľahko, ale cesta von z neho je tŕnistá a s neblahými dôsledkami pre tých, ktorí obchodovali s Poľskom.

„Trh s mäsom na východnom Slovensku ovládli Poliaci. Ak dnes politici odporúčajú kupujte a jedzte slovenské, mali by vedieť, kde to slovenské mäso máme kúpiť,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Cimbaľák Pavol Sčensný. Pripomína, že ešte pred desiatimi rokmi mala firma Cimbaľák vlastný bitúnok, kde zamestnávala 27 ľudí, lacnejší poľskí konkurenti však donútili Bardejovčanov bitúnok zatvoriť.

Konkurencia na východoslovenskom trhu s mäsom je podľa mienky viacerých mäsiarov z toho regiónu veľká, pretože stále vznikajú nové malé firmy. Neraz ide o tzv. pešiakov. Napospol pracujú s poľským mäsom, nemajú certifikáty. Tak sa teraz pri superkontrolách prišlo na mäsiara v Gaboltove. Kým zavedené bitúnky ako Cimbaľák pravidelne posielajú ľudí na školenia, podliehajú auditom, „pešiaci“ im vykrádajú trh dodávkami do podnikov verejného stravovania.

Je zrejme len otázkou času, kedy kauza nekalých praktík poľského bitúnku vyplaví problémy, ktoré sú rýdzo slovenskej povahy.

V okrese Bardejov bolo na konci decembra 2018 10,71 percenta nezamestnaných. Ku koncu decembra bolo 783 voľných miest. V zozname bola požiadavka na dvoch kvalifikovaných pracovníkov v poľnohospodár­stve, lesníctve a rybárstve, 81 pracovníkov v službách a obchode, 383 kvalifikovaných pracovníkov a remeselníkov či 46 pomocných a nekvalifikovaných pracovníkov.

Problematické hovädzie mäso z Poľska sa dostalo aj k našim susedom. Z približne 300 kilogramov, ktoré skončili v Česku, sa 137 predalo spotrebiteľom alebo reštauráciám, ktoré ho podľa najnovších informácií vydávali za predražený argentínsky steak.

.....

TV Pravda: Prečo sa pravidelne opakujú potravinové kauzy? Kto je zodpovedný za najnovší škandál s poľským mäsom a aké je riešenie pre Slovensko? Pozrite si videokomentár TV Pravda s reportérom a komentárom denníka Pravda Jozefom Sedlákom.

Video

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #hovädzie mäso #Kontroly kvality #škandál s poľským hovädzím mäsom