OSN: Trumpove ďalšie clá pocíti celý svet

Ďalšie americké clá uvalené na čínsky tovar by mali masívny dopad na globálnu ekonomiku a vznikli by nečakaní víťazi a porazení. Vyplýva to zo správy OSN a komentárov jej zástupcov, o ktorých informuje spravodajský server BBC.

06.02.2019 08:00 , aktualizované: 09:16
debata (7)

Spojené štáty pohrozili zvýšením ciel na čínsky tovar od 1. marca, ak sa s Čínou dovtedy nedohodnú na novej obchodnej zmluve. Obe krajiny vedú obchodný spor a zaviedli na vzájomnú výmenu tovaru už mnoho ciel v hodnote miliárd dolárov. V decembri sa dohodli na 90-dňovom prímerí, počas ktorého sa zaviazali nezavádzať ďalšie obchodné obmedzenia a viesť rozhovory. Ak sa do 1. marca nedohodnú, plánujú USA zvýšiť colné sadzby na čínsky tovar v celkovej hodnote 200 miliárd dolárov na 25 percent zo súčasných desiatich.

„Vplyv na celý medzinárodný obchodný systém bude výrazne negatívny,“ povedala novinárom šéfka sekcie pre medzinárodný obchod pri Konferencii OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Pamela Coke-Hamiltonová.

Vyššie náklady prinútia firmy k odklonu od súčasných východoázijských dodávateľských reťazcov. Východoázijskí producenti budú podľa správy UNCTAD postihnutí najhoršie, vývoz z tejto časti sveta by sa mohol znížiť o 160 miliárd dolárov.

Následky pocíti celý svet. Siahať by mohli od menových vojen a devalvácie cez stagfláciu až po stratu pracovných miest a vyššiu nezamestnanosť.

Správa UNCTAD však uvádza, že americké firmy nahradia výpadok čínskeho exportu do USA vo výške 250 miliárd dolárov, na ktorý sa teraz vzťahujú clá, len zo šiestich percent. A naopak, čínske firmy prevezmú z amerického vývozu do Číny vo výške zhruba 85 miliárd dolárov, na ktorý sa v súčasnosti vzťahuje clo, asi len päť percent.

O 70 miliárd dolárov sa podľa štúdie OSN zvýši európsky vývoz. Export z Japonska, Kanady a Mexika potom jednotlivo pridá viac ako 20 miliárd dolárov. Ťažiť by zo situácie mohli aj Austrália, Brazília, India, Filipíny a Vietnam, píše sa v správe.

Trump obhajoval tvrdý postup

Tvrdý prístup Washingtonu k Pekingu počas rokovaní o obchodných vzťahoch bude znamenať koniec „krádežiam“ amerických pracovných miest a bohatstva. Vyhlásil to americký prezident Donald Trump vo výročnom prejave o stave Únie, ktorý predniesol v americkom Kongrese.

Trump zároveň vyzval Čínu na rozsiahle „štrukturálne“ zmeny v priemyselnej politike, na čo však podľa viacerých analytikov Čína pravdepodobne nebude ochotná pristúpiť.

Dve najväčšie svetové ekonomiky majú už len zhruba tri týždne na dohodu o obchode, inak hrozí, že Trump uvalí na veľký objem čínskeho tovaru zvýšené clá. Ekonómovia sa obávajú, že takýto vývoj by mal vážne dôsledky pre svetovú ekonomiku.

„Chceme dať Číne jasne najavo, že po rokoch útokov na náš priemysel a kradnutia nášho duševného vlastníctva sa krádeže amerických pracovných miest a bohatstva skončili,“ vyhlásil Trump. Zároveň dodal, že akákoľvek dohoda s Pekingom „musí zahrnovať reálne, štrukturálne zmeny, ktoré ukončia neférové obchodné praktiky“.

Zástupcovia USA a Číny sa naposledy zišli na obchodných rokovaniach minulý týždeň. Obe strany prezentovali pokrok, čo sa však týka detailov, veľa toho nezverejnili.

Trumpovým cieľom je výrazne zredukovať vysoký obchodný deficit USA s Čínou. Od jeho nástupu do funkcie sa obchodný schodok USA zvýšil o viac než 18 % a najmä voči Číne vzrástol na nové rekordné hodnoty.

Prezident okrem toho nanovo zopakoval, čo uviedol už niekoľkokrát, že dovozné clá, ktoré doteraz uvalil na čínsky tovar, platí samotná Čína. „Naše ministerstvo financií dostáva miliardy dolárov mesačne z krajiny, ktorá nám nikdy nezaplatila ani cent,“ povedal Trump. Podľa ekonómov ale tieto clá platia v skutočnosti americkí dovozcovia, ktorí svoje zvýšené náklady často presúvajú na zákazníkov.

Trump poukázal aj na silu americkej ekonomiky, najmä na výraznú tvorbu nových pracovných miest a znižovanie nezamestnanosti. Rozpočtový úrad Kongresu však v nedávnom odhade upozornil na to, že rast americkej ekonomiky sa tento rok spomalí a k ďalšiemu spomaleniu rastu dôjde v roku 2020, pretože vplyv rozsiahlej daňovej reformy postupne vyprcháva.

.....

TV Pravda: O čipy súperí EÚ a USA. Pozrite si video so slovenským expertom.

Video
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna