Centrálne banky vlani nakupovali zlato vo veľkom

Svetové centrálne banky v minulom roku zvýšili nákupy zlata o 74 percent na 651,5 tony, čo bol najvyšší ročný objem od konca zlatého štandardu v roku 1971. Vyplýva to zo správy Svetovej rady pre zlato (WGC).

01.02.2019 09:54
debata (6)

„Centrálne banky sa rozhodli výrazne zvýšiť svoje zlaté rezervy a posilnili význam zlata ako rezervného aktíva,“ uviedla WGC. Najväčším nákupcom bolo Rusko, ktoré znižovalo podiel americkej meny v rezervách, nasledovali Turecko a Kazachstan.

Podľa odhadu konzultantskej spoločnosti Metals Focus banky tento rok nakúpia okolo 600 ton zlata. Nákupy, ktoré bankám pomáhajú diverzifikovať devízové ​​prostriedky v dobe mimoriadnej politickej neistoty, signalizujú rastúcu dôveru v zlato, čo sa prejavuje aj na jeho cene.

Za minulý rok sa cena zlata príliš nezmenila, v jeho závere však vďaka obavám z odchodu Británie z EÚ, poklesu cien akcií a očakávania menej agresívne menovej politiky USA, nabrala vzostupný trend a tento rok v ňom pokračuje. Teraz najviac od vlaňajšieho mája, uviedla agentúra Bloomberg.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #centrálne banky