VIDEO: Poľský škandál na bitúnkoch vydesil Slovensko, rozbehnú sa kontroly

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) s veľkým znepokojením prijala informáciu o údajných pokútnych praktikách na niektorých poľských bitúnkoch. Je nepredstaviteľné, aby sa pre ľudský konzum vyrábalo mäso a mäsové výrobky z chorých alebo uhynutých kráv. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

29.01.2019 13:16 , aktualizované: 15:36
debata (68)

VIDEO: Pozrite si reportáž z Poľska o chorých kravách na bitúnkoch.

Chystajú sa rozsiahle kontroly

Na základe zistených informácií dala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) podľa zistení denníka Pravda pokyn pre Regionálne veterinárne a potravinové správy na vykonanie „Cielenej kontroly bezchybnosti mäsa z hovädzieho dobytka pôvodom z Poľskej republiky“ so zameraním na bezpečnosť čerstvého, chladeného a zmrazeného hovädzieho mäsa. Podľa vyjadrení ŠVPS o podobných praktikách doteraz nepočula, pričom úradní veterinárni inšpektori vykonávajú na schválených bitúnkoch permanentnú kontrolu pred zabitím jatočných zvierat a po zabití mäsa a vnútorných orgánov z nich.

K tomu, či by sa mäso z Poľska mohlo nachádzať aj u nás, sa správa nevie s určitosťou vyjadriť. „Nakoľko v uverejnenej reportáži nie sú uvedené údaje, ktoré poukazujú na konkrétnu prevádzkareň, prípadne jej úradné schvaľovacie číslo, nevieme zistiť či sa hovädzie mäso z tohto bitúnku dostalo aj na Slovensko. ŠVPS sa daným prípadom podrobne zaoberá. Z mäsa, ktoré pochádza z Poľska, sa budú odoberať vzorky na laboratórne vyšetrenia. V prípade nepriaznivých výsledkov budú sa predmetné zásielky sťahovať z trhu,“ dodáva ŠVPS vo svojom vyhlásení.

Podľa poslednej štatistiky ministerstva pôdohospodárstva sa od januára do októbra minulého roka doviezlo na Slovensko 2 962 ton poľskej hovädziny. Vylúčiť nateraz, že pochybná hovädzina nie je aj na Slovensku, nie je možné.

V prípade nepriaznivých výsledkov úradných kontrol a laboratórnych vyšetrení budú podľa správy predmetné zásielky stiahnuté z trhu.

{* koniec-sablona *}

Takéto praktiky sú podľa SPPK v príkrom rozpore s otázkami bezpečnosti spotrebiteľa, ochrany jeho zdravia, humánneho porážania zvierat a celkovo etiky chovu, porážky zvierat a spracovávania zdravých potravín z bezpečných surovín.

„Maximálne odsudzujeme praktiky tých podnikateľských subjektov, ktoré takýmto nechutným spôsobom zarábajú a úmyselne hazardujú so zdravím nielen poľského, ale celkovo európskeho spotrebiteľa. Prikláňame sa k názoru Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ktorá už avizovala, že rizikom sú najmä pohraničné oblasti Slovenska s Poľskom a neoficiálne predajné miesta – trhy, pojazdné dodávky, predaj z tretej ruky,“ reagoval na situáciu predseda SPPK Emil Macho.

SPPK: Kupujte slovenské

SPPK nanovo vyzýva spotrebiteľov, aby dôsledne sledovali pôvod hovädzieho mäsa, ktoré kupujú a aby ho nenakupovali od neovereného predajcu na miestach, kde je kontrola mäsa, hygienických predpisov nulová, respektíve nedostatočná.

Opätovne sa podľa Holéciovej ukazuje, že globalizácia trhu prináša so sebou aj výrazné riziká súvisiace s voľným pohybom tovaru, potravín, a tým aj možným ohrozením spotrebiteľa.

„Opätovne preto vyzývame Slovákov, aby nakupovali zdravé, bezpečné a overené mäso zo slovenských chovov a aj slovenské mäsové výrobky, ktoré sú pod neustálou veterinárnou kontrolou. Otázka slovenského nákupného patriotizmu tak naberá práve v týchto dňoch na veľkom význame,“ dodala hovorkyňa SPPK.

Obchodníci si za svojím mäsom stoja

Aká je situácia s mäsom v slovenských obchodoch? "Ako najväčší predajca slovenských potravín na Slovensku ponúkame našim zákazníkom predovšetkým hovädzie mäso slovenského pôvodu, ktoré v našich predajniach dominuje,” hovorí vrchný riaditeľ obchodnej sekcie siete Coop Jednota Slovensko Branislav Lellák. Niektorí dodávatelia siete doplňujú podľa neho zásoby aj hovädzím mäsom z Českej republiky, Nemecka alebo Rakúska, ale v minimálnej miere.

Väčšina hovädzieho mäsa na pultoch predajní reťazca Billa pochádza od dodávateľov zo Slovenska a z Českej republiky. "V pravidelných intervaloch disponujeme vyhláseniami a laboratórnymi výsledkami od všetkých našich dodávateľov, že nimi dodávané produkty sú kvalitné a vyhovujúce na konzumáciu,” vysvetľuje hovorkyňa reťazca Kvetoslava Kirchnerová. Po vypuknutí škandálu s poľskou hovädzinou reťazec požiadal svojich dodávateľov o písomné čestné vyhlásenie, že mäso nenakupujú na spomínanom bitúnku. "Rovnako sme požiadali aj všetkých dodávateľov hovädzieho mäsa o zaslanie komplexnej vysledovateľnosti pôvodu ich mäsa,” hovorí Kirchnerová. Preto reťazec ubezpečuje svojich zákazníkov, že mäso na jeho pultoch nepochádza z medializovaného bitúnku v Poľsku, dodáva.

Poľské hovädzie mäso nemá vo svojej ponuke ani reťazec Kaufland. Od októbra minulého roka ponúka mäso s označením 100 percent slovenské. Takto označené mäso pochádza zo zvierat, ktoré sa narodili, boli chovaná a spracované i balené u nás.

Za mäsom a mäsovými výrobkami na svojich pultoch si stojí aj reťazec Lidl. "Našim zákazníkom ponúkame len mäso najvyššej kvality, ktoré pochádza od overených dodávateľov s certifikátmi, ktoré zaručujú zabezpečenie najvyššieho stupňa kvality v celom procese spracovania,” povedal jeho hovorca Tomáš Bezák. Lidl má nastavený viacstupňový proces kontroly kvality produktov. Reťazec ponúka čerstvé hovädzie mäso od českých, írskych a nemeckých dodávateľov. Ani pri ostatných výrobkoch obsahujúcich hovädzie mäso nie je podľa Bezáka žiaden dôvod domnievať sa, že by mohlo pochádzať z medializovaného bitúnku.

Bitúnok vyšetruje poľská polícia

Poľská polícia vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24. O škandále, ktorý v ostatných dňoch otriasa Poľskom, informovala aj britská stanica BBC. Hlavný poľský veterinár Panel Niemczuk v pondelok uviedol, že reportáž, ktorú uplynulú sobotu odvysielala poľská televízia TVN24, odhaľuje „nelegálne aktivity, aké bitúnok vykonával zámerne v noci, aby sa vyhol úradnému dohľadu“.

Reportér televízie TVN24 zachytil viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladiakoch na bitúnok, pričom často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Kam po porážke odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja, priblížila BBC.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #poľské potraviny #Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) #bitúnok #škandál s poľským hovädzím mäsom