Špión v iPhonoch. Počúval, aj keď ste videohovor neprijali

Technologická spoločnosť Apple v pondelok uviedla, že koncom týždňa vydá upgrade softvéru aplikácie pre videohovory FaceTime. Mal by odstrániť "plošticu" v doterajšom programe, ktorá volajúcemu umožňuje počúvať zvuk z telefónov, na ktoré práve volá.

29.01.2019 08:14
debata (26)

Ich majitelia pritom ani nemusí videohovor prijať, pretože softvér si sám zapne mikrofón, napísala agentúra Reuters.

Odpočúvanie sa samo ukončí, keď majiteľ nechá svoj telefón príliš dlho zvoniť. Pokiaľ sa ale volaný rozhodne neprijať videohovor pomocou tlačidla, začne sa do zariadenia volajúceho prenášať dokonca aj obrazový záznam.

Škodlivý kód je uložený v časti programu obsluhujúci skupinové videohovory. Apple s touto funkciou prišiel vlani v lete, verejnosti bola ponúknutá na konci októbra. „Sme si problému vedomí a vytvorili sme opravenú verziu, ktorá bude vydaná koncom týždňa,“ uviedol hovorca Applu vo vyhlásení.

Problém sa týka operačného systému iOS verzie 12.1 a vyššie. Na sociálnych sieťach prebiehajú diskusie o tom, že najlepšou obranou je vypnúť celú aplikáciu FaceTime.

Odhalenie softvérovej ​​chyby sa zhoduje s dátumom Národného dňa súkromia v Spojených štátoch, ktorý pritom vyhlásil sám šéf Applu Tim Cook s cieľom prijať komplexnú legislatívnu reformu v oblasti ochrany dát používateľov.

„Nebezpečenstvá sú skutočné a dôsledky príliš vážne,“ povedal vtedy Cook. Firma propagujúca zabezpečenie dát tiež nedávno prišla s billboardom na veľtrhu spotrebnej elektroniky v Las Vegas, kde bol uvedený slogan: „Čokoľvek sa stane vo vašom iPhone, zostane vo vašom iPhone.“

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone