Rakúšania zašantročili dvojakú kvalitu potravín, Rumuni ju vrátili do hry

Rakúsko počas šéfovania EÚ znemožnilo označenie dvojakej kvality potravín za nekalú praktiku. Tlak krajín V4 pomohol, aby sa to opäť dostalo na program dňa.

28.01.2019 19:56 , aktualizované: 29.01.2019 10:03
debata (196)

Ešte v prvej polovici tohto roka by sa krajiny EÚ mohli zhodnúť, že dvojitá kvalita potravín je nekalou obchodnou praktikou, domnieva sa český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman. Potom, keď vec zo stola v decembri nečakane zmietlo Rakúsko ako vtedajšia predsednícka krajina, teraz podľa neho tlak vyšehradskej skupiny, teda Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska, viedlo terajšie rumunské predsedníctvo k návratu veci na rokovanie únijných ministrov.

„Späť v hre je to určite. Pevne dúfam, že sa nám to podarí,“ povedal Toman novinárom pri odchode z rokovania so svojimi európskymi kolegami v Bruseli.

Matečná: Dvojitá kvalita je opäť nekalá

Dvojaká kvalita, ktorú ako nekalú obchodnú praktiku koncom minulého roka vypustilo rakúske predsedníctvo z pripravovanej európskej legislatívy, je znova v návrhu. Informovala o tom v utorok na tlačovej konferencii Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, za účasti poslanca Národnej rady SR Jaroslava Pašku (SNS) a generálneho riaditeľa sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milana Lapšanského.

„Slovenská národná strana nedopustí, aby sa niektorá z krajín EÚ snažila tento problém zamiesť pod koberec. Proti takýmto snahám budeme bojovať a nedovolíme ich. Vďaka komunikácii s rumunským ministrom poľnohospodárstva, ktoré je od januára predsedníckou krajinou Rady EÚ, našej iniciatíve zaradiť tento bod na včerajšie rokovanie agroministrov a úzkej komunikácii s pani eurokomisárkou Jourovou, sa nám podarilo vrátiť dvojakú kvalitu medzi nekalé obchodné praktiky,“ spresnila Matečná.

Informovala zároveň, že na pondelkovom rokovaní s eurokomisárkou Věrou Jourovou diskutovala o stave prípravy legislatívy týkajúcej sa postihovania dvojakej kvality aj o postupe komisie. Testovanie a doladenie metodiky na testovanie produktov dvojakej kvality by malo byť pripravené už „čoskoro“.

Prvé oficiálne výsledky testov Spoločného výskumného centra Európskej komisie by mali podľa Matečnej byť známe do konca tohto štvrťroku. Následne budú môcť začať vykonávať testy všetky členské krajiny. Slovenský agrorezort proti výrobcom dvojakej kvality tvrdo zakročí.

„SNS bude, na rozdiel od iných strán, bojovať v Európskom parlamente v prvom rade a predovšetkým za práva Slovákov. Tvrdo odmietame, aby bolo Slovensko potravinovým smetiskom Únie, aby si tu z nás robili nadnárodné koncerny "klondajk“ a predávali tu nekvalitnejšie produkty dokonca za vyššie ceny ako na Západe. Slovenský spotrebiteľ má rovnaké práva na spoločnom európskom trhu, ako nemecký či rakúsky," priblížil Paška.

Matečná upozornila, že nie všetky strany však zastupujú záujmy slovenského spotrebiteľa. To, že dvojaká kvalita neexistuje, tvrdí napríklad opozičná strana SaS, ktorá najprv obvinila slovenské orgány zo zmanipulovania testov dvojakej kvality. Potom označila angažovanie sa Slovenska v boji proti dvojakej kvalite za „nevhodné“ a nakoniec pomenovala boj SNS proti dvojakej kvalite za „poškodzujúci tržby obchodníkov“.

„Apelujem na všetkých Slovákov, aby prišli v eurovoľbách voliť. Ak totiž nechajú obhajovať záujmy slovenských spotrebiteľov lobistami obchodníkov a nadnárodných koncernov zo SaS či KDH, Slováci sa nedomôžu rovnakých práv, ktoré nám právom patria,“ zdôraznila Matečná.

Stred a východ presviedčal západ

Európska komisia problém, keď sú na trh v rôznych krajín EÚ uvádzané identicky vyzerajúce produkty, ktoré sa však líšia zložením, navrhla vlani v apríli riešiť v rámci pomerne rozsiahlej úpravy pravidiel chrániacich európskych spotrebiteľov pred nekalými obchodnými praktikami.

Téma dlhodobo trápi práve štáty v strede a na východe EÚ. Pomerne dlho tak ministrom z týchto krajín trvalo, než svojich západoeurópskych kolegov presvedčili o nutnosti vec riešiť. Rakúšania však koncom minulého roka zaradenie dvojaký kvality potravín medzi nekalé obchodné praktiky svojím postupom znemožnili.

Podľa Tomana to ale rumunské predsedníctvo zaradilo do svojho programu. V prvom polroku by tak mali byť príslušné zmeny schválené, napriek možným námietkam krajín ako je Nemecko či práve Rakúsko. „My sa snažíme získať priestor na to, aby dvojaký kvalita bola zakázaná, aby občania Česka neboli občanmi druhej kategórie,“ podotkol český minister.

Členské štáty sa na svojom postoji k návrhu nových spotrebiteľských pravidiel musia zhodnúť, aby mohli začať vyjednávať s europarlamentom o ich finálnej podobe. Minulý týždeň prijal významný výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa Európskeho parlamentu svoj postoj k návrhu, v ktorom dvojakú kvalitu potravín jasne označil za nekalú obchodnú praktiku.

.......

VIDEO: Nechceme byť odpadkovým košom Európy, uviedla koncom minulého roka rozhorčená ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná pre TV Pravda, ktorá považuje krok Rakúšanov za nehoráznosť.

Video
196 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #dvojaká kvalita potravín