Popularita medzi zločincami zničila bankovku 500 eur

Kufor obsahujúci jeden milión eur v päťstoeurových bankovkách váži len 2,2 kilogramu. Podľa údajov Europolu práve možnosť nenápadnej prepravy spopularizovala päťstoeurovú bankovku medzi zločincami a teroristami.

29.01.2019 14:00
500 eur Foto:
Kufor obsahujúci jeden milión eur v päťstoeurových bankovkách váži len 2,2 kilogramu.
debata (59)
Od nedele preto väčšina európskych centrálnych bánk prestala dávať do obehu nové 500-eurové bankovky a 26. apríla 2019 sa pridajú aj centrálne banky Rakúska aj Nemecka.

„Bankovka s hodnotou 500 eur je zneužívaná kriminálnymi skupinami a preto ju postupne úplne stiahneme z obehu,“ vyhlásil pred necelými troma rokmi šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi. Práve v tom čase sa rada guvernérov dohodla na postupnom zrušení 500-eurovej bankovky, ktorá sa z trhu úplne stiahne v najbližší rokoch. Sťahovanie prebieha tak, že po tom, čo súkromné banky v centrálnej banke uložia bankovku s hodnotou 500 eur, naspäť už dostanú peniaze s menšou hodnotou.

Pre zneužívanie zločineckými skupinami v Kanade už v roku 2010 zrušili 1 000-dolárovú bankovku a v USA je najväčšou bankovkou len stodolárovka. Podobne ako v eurozóne aj vo Veľkej Británii zvažujú do roku 2020 stiahnuť z obehu 50-librovú bankovku. Peniaze v hodnote 500 eur sú aj naďalej platné a po ich úplnom stiahnutí bude najväčšou bankovkou dvestoeurovka. Aktuálne v devätnástich krajinách eurozóny je v obehu 521 miliónov päťstoeurových bankoviek v hodnote 260,5 miliardy eur.

Podľa zistení nemeckého týždenníka Spiegel, zločinci 500-eurové bankovky radi investovali do nákupu umenia a nehnuteľností. Tiež sa nimi vo veľkom platilo v hoteloch, ktoré v zahraničí slúžia na pranie špinavých peňazí a ktoré nie sú povinné skúmať pôvod prijatých bankoviek. V slovenskej ekonomike sa päťstoeurové bankovky netešili veľkej obľube a mnohé firmy žiadajú ich platenie nahlásiť vopred.

V slovenskej ekonomike patria medzi najpopulárnejšie päťdesiateurovky a práve tieto papierové peniaze boli v minulom roku najviac falšované. V roku 2018 mala takmer každá druhá falošná bankovka hodnotu 50 eur. Celkovo slovenská polícia v minulom roku zadržala na Slovensku 1 473 falošných bankoviek v hodnote 563-tisíc eur. „Pravdepodobnosť prijatia falošnej bankovky je veľmi nízka. V porovnaní s počtom pravých bankoviek v obehu, ktorý od ich zavedenia neustále rastie, a to rýchlejšie než HDP, zostáva počet falzifikátov veľmi nízky,“ uviedla hovorkyňa Národnej banky Slovenska Martina Vráblik Solčányiová. V súčasnosti je v eurozóne v obehu viac než 22 miliárd eurových bankoviek v celkovej hodnote približne 1,2 bilióna eur.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #pranie peňazí #falošné bankovky