VIDEO: Ľudia žiadajú čerstvé potraviny pričom často podľahnú vôni dopekaných zmrazených pekárenských výrobkov. Ich čerstvosť ale nemôže súperiť s čerstvosťou tradičného chlebíka a pečiva, pripomína pekárka Tatiana Lopuchová.
Poľnohospodári, potravinári a obchodníci, ktorí na výstavu prišli, otvárajú vystavenou produkciou aj skúsenému spotrebiteľovi oči. Aj tí čo radi chodia z hlavného mesta na nákupy potravín do rakúskeho pohraničia, sa na výstave presvedčia, že domáce potraviny sú chutné, kvalitné a môžu prospievať jednak zdraviu, jednak slovenskej ekonomike.
Nikto nemá vyárendované miesto na trhu, ani slovenskí výrobcovia potravín. Musia neustále inovovať a zároveň môžu pripomínať ľuďom niektoré staré dobré chute a vône stratené v čase. Potravinárstvo je odvetvie, ktoré má postarané o budúcnosť. V Bratislave sa prezentovali malí, strední aj veľkí producenti.
Výstavu napríklad pravidelne obsadzuje malá pestovateľka maku Gabriela Čechovičová z Jarnej neďaleko Trnavy. Pred jej stánkom sa zastavujú ľudia, lebo okrem maku môžu ochutnať niekoľko druhov štrúdle, dokoncu je v ponuke čokoláda s makom. Jeden z najkrajších stánkov majú slovenskí pekári. Mäsiari rozohrávajú chute ponukou výrobkov zo Záhoria, Žitného ostrova a východného Slovenska.
Gastro sa stalo príležitosťou pre malých producentov. Až z Michaloviec prišli ovocinári pestujúci stále málo známu aróniu, ktorej šťavu ponúkali ako vynikajúci zdroj C vitamínu. Prechádzajúc výstavou si návštevník uvedomí bohatstvo slovenskej krajiny, ktorú zosobňuje aj víno z rôznych kútov. Je tu skvelé vajnorské aj z Veľkého Krtíša. Výstava naozaj môže zmeniť pohľad na svet potravín a nápojov, na to, čo si nabudúce v obchode vybrať, aby jedlo posilňovalo zdravie a bolo zážitkom zároveň.