Technológie môžu rozpútať svetovú vojnu, varuje zakladateľ portálu Alibaba

Čínsky miliardár a zakladateľ internetového obchodu Alibaba Jack Ma v stredu varoval, že technologický rozvoj by mohol viesť k vypuknutiu tretej svetovej vojny.

24.01.2019 08:07
debata (7)

História podľa neho ukazuje, že technologické inovácie sú primárnym faktorom, ktoré sú za globálnymi konfliktmi.

„Prvá svetová vojna vypukla pre prvú technologickú revolúciu. Druhá technologická revolúcia spôsobila druhú svetovú vojnu,“ vyhlásil Ma na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose. „Toto je tretia technologická revolúcia – takže sa blížime,“ citoval ho server televízie CNBC.

Ma s podobným vyhlásením prišiel už v roku 2017, kedy uviedol, že rozvoj umelej inteligencie pravdepodobne vyústi do tretej svetovej vojny. Americký miliardár a zakladateľ výrobca elektromobilov Tesla Elon Musk predvlani varoval, že súperenie štátov o prevahu v oblasti umelej inteligencie bude najpravdepodob­nejšou príčinou tretej svetovej vojny.

Jack Ma napriek opätovnému varovanie pred vojnou vyjadril tiež presvedčenie, že technológie majú potenciál konať dobro. Za oblasť, v ktorej je možné technológie využiť spoločensky prospešným spôsobom, označil najmä klimatické zmeny.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #technológie #Davos #Svetové ekonomické fórum #Jack Ma