Najinovatívnejší: Južná Kórea, Nemecko, Fínsko. Slovensko je na 39. mieste

Južná Kórea si podľa indexu agentúry Bloomberg udržala pozíciu najinovatívnejšej ekonomiky na svete. Najväčšia európska ekonomika Nemecko si v porovnaní s rokom 2018 polepšila o dve miesta a len tesne skončila druhá.

22.01.2019 18:44
debata

Tretie potom skončilo Fínsko, ktoré si medziročne polepšilo o 4 miesta, nasledované Švajčiarskom (+1 miesto), Izraelom (+5), Singapurom (-3), Švédskom (-5), USA (+3), Japonskom (-3) a prvú desiatku uzatvára Francúzsko (-1). Čína si polepšila o 3 miesta a skončila 16.

Bloomberg Innovation Index už siedmy rok analyzuje desiatky kritérií, pričom používa sedem hodnotiacich meradiel, medzi ktoré patria výdavky na výskum a vývoj, výrobná pridaná hodnota, produktivita, koncentrácia domácich high-tech firiem, záujem o terciárne vzdelávanie, koncentrácia výskumných pracovníkov a patentová aktivita.

Nemecko v poslednom indexe takmer dobehlo šesťnásobného šampióna Južnú Kóreu vďaka vysokej pridanej hodnote vo výrobe a intenzite výskumu.

Slovensko si medziročne pohoršilo o jedno miesto, keď kleslo z 38. na 39. miesto. Spomedzi krajín V4 sa umiestnilo najhoršie. Najvyššie je Poľsko na 22. mieste (-1), nasledované Českom (25., +3) a Maďarskom (32., –5). Rakúsko zostalo na 12. mieste.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Slovensko #Južná Kórea #Fínsko #inovácie