Do Európy prichádza 'lacná' Tesla Model 3. Bude za 58 800 eur

Americká automobilka Tesla môže rozbehnúť predaj svojho elektromobilu Model 3 v Európe. Povolenie jej udelil holandský úrad pre cestnú dopravu (RDW). Sedan strednej triedy je pre firmu kľúčovým projektom, výrobca luxusných vozidiel sa s týmto autom snaží osloviť masový trh. Dodávky do Európy sa môžu začať už vo februári.

22.01.2019 08:00
debata (34)
Tesla 3 - 2018 Foto: Tesla
Tesla 3 - 2018 Tesla 3 - 2018

Cena najlacnejšej verzie Modelu 3 bude začínať na 58 800 eurách, zatiaľ čo exkluzívnejší Model S sa predáva zhruba od 89 000 eur.

„Model 3 spĺňa požiadavky pre schválenie na európskych cestách,“ uvádza sa vo vyjadrení RDW, ktorý je jedným z európskych úradov určených na vydávanie licencií pre vozidlá a ich komponenty.

Pre Teslu je povolenie mimoriadne dôležité, pretože sa pripravuje na rastúcu konkurenciu s tradičnými výrobcami automobilov. Tí v nadchádzajúcich rokoch plánujú vložiť takmer 300 miliárd dolárov do vývoja elektromobilov a batérií, upozornila agentúra Reuters.

Tesla minulý týždeň uviedla, že zníži počet zamestnancov na plný úväzok zhruba o sedem percent, čo predstavuje tisíce miest. „Tesla musí tie škrty vykonať a zároveň v najbližších mesiacoch zvýšiť tempo výroby Modelu 3 a uskutočniť niekoľko výrobných zlepšení,“ napísal v e-maile zamestnancom zakladateľ a generálny riaditeľ automobilky Elon Musk.

Tesla tento mesiac znížila v Spojených štátoch ceny všetkých svojich elektromobilov, aby tak kompenzovala ich nižšie daňové zvýhodnenie.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Tesla Model 3