Čínsky Huawei si verí, očakáva zdvojnásobenie tržieb

Čínsky výrobca telekomunikačných zariadení Huawei počas nasledujúcich piatich rokov pravdepodobne zdvojnásobí svoje tržby, pretože problémy, s ktorými sa v súčasnosti potýka, nebudú mať veľký vplyv na jeho podnikateľské aktivity. Uviedol to podľa denníka China Daily zakladateľ podniku Žen Čeng-fej.

18.01.2019 08:55
debata (8)

Spoločnosť Huawei čelí v niektorých západných krajinách reštrikciám pre obavy, že by telekomunikačné zariadenia od tejto firmy mohli byť využité na špionáž. Huawei ale takéto obavy označuje za nepodložené. Pred používaním softvéru i hardvéru spoločnosti Huawei varoval v decembri aj český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB).

„Za päť rokov budú ročné tržby pravdepodobne predstavovať viac ako dvojnásobok terajšej úrovne,“ uviedol zakladateľ spoločnosti Huawei vo štvrtkovom rozhovore s čínskymi médiami. Upozornil, že firma svoje terajšie problémy predvídala už pred desiatimi rokmi.

„Nie sme úplne nepripravení riešiť túto situáciu. Tieto ťažkosti nás ovplyvnia, ale nie vo veľkom rozsahu. Nenastanú žiadne veľké problémy,“ dodal.

Za minulý rok vykázala spoločnosť Huawei tržby 108,5 miliardy dolárov. V tomto roku by sa tržby podľa predchádzajúcej prognózy podniku mali zvýšiť na 125 miliárd dolárov, píše denník China Daily na svojich internetových stránkach.

Žen Čeng-fej, ktorý sa len zriedka vyjadruje pre médiá, sa tento týždeň už dvakrát stretol s novinármi. Na utorkovej schôdzke so zahraničnými žurnalistami sa snažil rozptýliť obavy Západu, že firma predstavuje bezpečnostné riziko. Vyhlásil, že prípadné žiadosti čínskej vlády o odovzdanie dôverných informácií o zahraničných zákazníkoch by podnik odmietol.

„Milujem svoju krajinu a podporujem komunistickú stranu. Neurobil by som ale nič, čo by poškodilo inú krajinu sveta,“ povedal v utorok 74-ročná bývalý čínsky armádny dôstojník a obdivovateľ zakladateľa komunistickej Číny Mao Ce-tunga. „Medzi mojimi politickými názormi a podnikateľskou činnosťou firmy Huawei neexistuje žiadna spojitosť,“ dodal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Huawei