Ani Trump, ani oficiálna delegácia. Pre shutdown USA vynechajú Davos

Americký prezident Donald Trump zrušil cestu delegácie USA na Svetové ekonomické fórum, ktoré sa má vo švajčiarskom Davose konať budúci týždeň.

18.01.2019 07:35
debata (3)

Dôvodom je pretrvávajúca rozpočtová kríza americkej vlády, oznámila vo štvrtok hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Samotný Trump už skôr oznámil, že pre takzvaný shutdown do Švajčiarska nepôjde.

„Vzhľadom na to, že 800 000 skvelých amerických pracovníkov nedostáva výplaty a aby jeho tím mohol byť podľa potrieb pomáhať, prezident Trump zrušil cestu svojej delegácie na Svetové ekonomické fórum v Davose,“ uviedla vo vyhlásení Sandersová.

Podľa webu televízie CNBC Biely dom tento týždeň oznámil, že do Davosu poletí šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, minister financií Steven Mnuchin, minister obchodu Wilbur Ross, obchodný splnomocnenec USA Robert Lighthizer a prezidentov poradca Chris Liddell.

Financovanie časti ministerstiev a vládnych agentúr sa v dôsledku sporu Trumpa s demokratickými kongresmanov o hraničný múr zastavilo 22. decembra. Z 800 000 štátnych zamestnancov, ktorých rozpočtová kríza zasiahla, necelá polovica nechodí do práce a zvyšok pracuje zadarmo.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Davos #Donald Trump #shutdown