Sneh na poliach teší poľnohospodárov

Zima s vysokou snehovou pokrývkou je pre poľnohospodárov dobrou správou, sneh je totiž veľmi dobrým zdrojom vlahy.

16.01.2019 09:42
debata

Mrazivá zima bez snehu, resp. dlhotrvajúci holomráz môžu byť pre poľnohospodárov naopak katastrofou, nakoľko hrozí vymrznutie ozimných plodín. Konštatovala to v stredu analytička Slovenského farmárskeho, družstva Eva Sadovská v tlačovej správe.

Mierny chlad vyhovuje viac ako horúčavy aj hospodárskym zvieratám. „Hovädzí dobytok oveľa lepšie znáša chladné počasie ako horúčavy. Ideálna teplota je pre hovädzí dobytok v rozpätí 8 až 15 stupňov Celzia. Teplota nižšia ako – 5 stupňov alebo naopak vyššia ako + 25 stupňov vplýva na dojnice negatívne, dôsledkom môže byť nižšia dojivosť,“ uviedla Eva Sadovská.

Podľa analytičky SFD však aj zima s dlhotrvajúcou snehovou pokrývkou prináša svoje riziká či už pre plodiny, a to konkrétne vyležaním pod snehom a s tým spojenými chorobami, ako je napr. v prípade obilnín pleseň snežná, alebo u hospodárskych zvierat komplikáciou kŕmenia. „Sneh môže znížiť kvalitu krmiva, komplikuje sa ním aj údržba komunikácií a tak môže prísť aj k oneskoreniu kŕmenia,“ dodala Sadovská.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #sneh