Šéfa ECB sklamal výkon eurozóny

Ekonomika eurozóny sa spomaľuje viac, než sa očakávalo, a stále potrebuje výraznú podporu od Európskej centrálnej banky (ECB), uviedol jej šéf Mario Draghi.

15.01.2019 21:13
debata (6)

Investori posunuli svoje očakávania, kedy ECB prvýkrát od roku 2011 zvýši úrokové sadzby. Dôvodom je spomalenie ekonomiky eurozóny aj zvyšku sveta, čoho príčinou je slabšia aktivita v Číne a obchodné spory medzi Pekingom a Washingtonom.

Draghi pred Európskym parlamentom v Štrasburgu priznal, že vývoj ekonomiky je sklamaním. „Stále sú potrebné výrazné monetárne stimuly, aby podporili ďalšie zvýšenie domácich cenových tlakov a základné inflačné trendy v strednodobom horizonte,“ uviedol Draghi.

Podľa Draghiho ekonomika eurozóny nesmeruje do recesie, ale jej oslabovanie môže byť dlhšie, než sa predpokladalo. „Je to spomalenie, ktoré nesmeruje k recesii, ale môže trvať dlhšie, než sa očakávalo.“

ECB prisľúbila, že ponechá úrokové sadzby na rekordných minimách prinajmenšom do konca leta. Investori aktuálne nepočítajú s nárastom sadzieb do roku 2020.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna #Mario Draghi