Slováci nám berú prácu z Jaguaru, sťažujú sa stúpenci brexitu

Slovenské dotácie britskej automobilke Jaguar Land Rover, ktoré schválila Európska komisia, sa stávajú jedným z argumentov zástancov brexitu. Prekáža im strata tisícov pracovných miest, ktoré sa tak - podľa nich pre Brusel - presúvajú z britského Solihulle do Nitry na Slovensku. Píše to britská tlač.

12.01.2019 19:11
debata (88)

VIDEO: K vplyvu brexitu na slovenský závod Jaguaru v Nitre sa vlani koncom októbra vyjadril riaditeľ automobilky Jaguar Land Rover Slovakia Alexander Wortberg. Jeho názor k brexitu je vo videu TV Pravda v čase 2:30 min.

Video

Európska komisia vlani v októbri Bratislave povolila, aby poskytla britskej automobilke subvenciu 110 miliónov libier. Briti už výrobu na Slovensko presúvajú – nový závod s výrobnou kapacitou 150 000 áut ročne slávnostne otvorili v októbri, výroba sa začala už v septembri.

Jaguar Land Rover vo štvrtok oznámil, že v Británii prepustí 4500 zamestnancov. Šéf automobilky Ralf Speth rozhodnutie odôvodnil „pokračujúcou neistotou ohľadom brexitu“. Teraz čelí výčitkám, že používa odchod Británie z EÚ ako výhovorku pre zlé vedenie spoločnosti, ktorá sa príliš spolieha na čínsky trh a ďalej vyrába dízlové vozidlá.

„Jaguar Land Rover má 110 miliónov dôvodov podporovať členstvo Británie v EÚ. Jednou z nevýhod členstva je, že vynakladá naše peniaze na presun pracovných miest z Británie do EÚ. Keď vystúpime, už tie peniaze dostávať nebudú,“ povedal denníku The Daily Telegraph konzervatívny poslanec Jacob Rees-Mogg.

Slovensko je v prepočte na obyvateľa v posledných rokoch najväčším výrobcom áut na svete. Svoje továrne majú v krajine automobilky Volkswagen, Kia Motors a PSA, na ktoré je naviazaná rada výrobcov súčiastok. Automobilový priemysel je jedným z hlavných ťahúňov exportne orientovanej slovenská ekonomiky.

.......

VIDEO: Pozrite si video z otvorenia závodu Jaguaru v Nitre na jeseň minulého roka.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Slovensko #Jaguar Land Rover #Brexit