Žiadne výplaty pre 800-tisíc ľudí. Shutdown v USA je najdlhší v histórii

Čiastočné uzavretie vlády v USA, takzvaný shutdown, sa stal najdlhším v americkej histórii, keď hodiny v piatok odbili polnoc.

12.01.2019 16:02
debata (120)

Prezident Donald Trump a nervózni republikáni hľadajú spôsob, ako ukončiť shutdown. Jeho dôvodom je spor týkajúci sa financovania stavby múru na hranici s Mexikom. Pre federálnych zamestnancov, ktorí v piatok dostali výplatné pásky, ale nie výplaty, je riešenie urgentné.

Snemovňa reprezentantov a Senát odhlasovali, že federálni zamestnanci dostanú svoje peniaze po opätovnom otvorení vlády, teda po skončení shutdownu. V sobotu sa začal dvadsiaty druhý deň uzávierky.

Trump údajne uvažoval o vyhlásení núdzového stavu, aby mohol financovať múr na hranici s Mexikom bez peňazí schválených Kongresom. Od toho ho však odhovárajú aj mnohí republikáni a prezident vyzval Kongres, aby našiel iné riešenie.

V piatok nedostalo výplaty okolo 800 000 federálnych zamestnancov. Mnoho z nich dostalo prázdne výplatné pásky, ktoré často zverejňovali na sociálnych sieťach, keď sa snažia zvýšiť tlak na ukončenie shutdownu.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #shutdown