Čína sa viac otvára dovozu genetických plodín, je to aj gesto voči USA

Čína v utorok povolila dovoz piatich geneticky upravených plodín (GM). Je to prvé takéto povolenie za 18 mesiacov a jeho cieľom je zrejme zvýšiť nákupy poľnohospodárskych plodín zo zahraničia a zmierniť tlak zo strany Spojených štátov, aby Čína viac otvorila svoje trhy pre poľnohospodárske tovary, uviedla agentúra Reuters.

08.01.2019 12:29
debata (10)

Spojené štáty sú najväčším producentom GM plodín na svete, zatiaľ čo Čína je najväčším dovozcom GM sójových bôbov a repky.

Americkí poľnohospodári a svetoví producenti semien si už dlho sťažujú na pomalý a nepredvídateľný proces schvaľovania GM plodín na dovoz do Číny. To prispelo k obchodnému napätiu medzi dvoma najväčšiemu svetovými ekonomikami.

Povolenie zverejnené na stránkach ministerstva poľnohospodárstva bolo udelené v čase rokovaní delegácií obchodu USA a Číny v Pekingu. Podľa jedného zo zástupcov amerického zväzu poľnohospodárskeho priemyslu je to gesto dobrej vôle, ktoré má pomôcť vyriešeniu obchodného sporu.

Dva z novo schválených produktov, repka od firiem BASF a Monsanto, čakali na povolenie na dovoz šesť rokov. Na schválenie teraz čaká ešte päť ďalších produktov, okrem iného geneticky upravená lucerna od Monsanta.

Čína neumožňuje pestovanie GM plodín. Tieto plodiny však dováža, okrem iného geneticky upravené sójové bôby a kukuricu ako krmivo pre zvieratá.

Ministerstvo tiež oznámilo, že predlžuje povolenie na dovoz pre 26 ďalších GM plodín o tri roky.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #GM #geneticky modifikované potraviny