Čína varuje Trumpa: Nežiadajte od nás priveľa

Čínsky denník Global Times varoval Washington, aby na rokovaniach o ukončení colnej vojny nežiadal od Pekingu príliš veľa. Denník, ktorý vydáva čínska komunistická strana, sa takto vyjadril v utorok, čiže počas druhého dňa americko - čínskych rokovaní.

08.01.2019 11:32
debata

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vyjednáva s čoraz silnejšou Čínou, ktorá má svoje vlastné naliehavé potreby, napísal denník. Konštatoval pritom, že Washington „nemôže tlačiť Čínu príliš ďaleko“ a musí sa vyhnúť situácii, ktorá „sa dostáva spod kontroly“.

Prezident Donald Trump začal obchodnú vojnu vlani v júli zvýšením ciel na čínske tovary pre sťažnosti, že Peking núti firmy, aby odovzdávali svoje technológie. Prvého decembra sa Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching dohodli na odložení ďalšieho zvyšovania ciel na 90 dní, kým prebiehajú rokovania. Ekonómovia však hovoria, že ide o príliš krátky čas na to, aby sa vyriešili problémy, ktoré narúšajú americko – čínske vzťahy celé roky.

„Čína by potrebovala významne zmeniť svoju priemyselnú politiku, aby úplne vyhovela požiadavkám amerického obchodného tímu,“ uviedol Nick Marro z poradenskej firmy Economist Intelligence Unit. Avšak spomaľujúci sa ekonomický rast v oboch krajinách zvyšuje tlak na to, aby sa dohoda dosiahla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna