Svetová banka stráca hlavu, odstupuje jej šéf Jim Yong Kim

Prezident Svetovej banky Jim Yong Kim sa rozhodol na prelome januára a februára odstúpiť z funkcie, v ktorej strávil viac ako šesť rokov. Oznámila to v pondelok banka.

07.01.2019 20:35
debata (4)

Terajšie funkčné obdobie Kima (59) pritom malo vypršať až v roku 2022. Dočasnou prezidentkou Svetovej banky sa od 1. februára stane jej výkonná riaditeľka Kristalina Georgievová.

Kim na čele Svetovej banky v roku 2012 nahradil Roberta Zoellicka. V roku 2017 potom tento Američan kórejského pôvodu nastúpil na svoje druhé päťročné funkčné obdobie.

„Bolo mi veľkou cťou slúžiť ako prezident tejto pozoruhodnej inštitúcie,“ uviedol Kim v tlačovom vyhlásení banky.

Kim podľa tlačového vyhlásenia bezprostredne po svojom odchode z funkcie nastúpi do nemenovanej firmy a sústredí sa na zvyšovanie investícií do infraštruktúry v rozvíjajúcich sa krajinách.

Svetová banka bola pôvodne založená na pomoc krajinám postihnutým druhou svetovou vojnou. V súčasnosti je jej hlavnou úlohou znižovať chudobu prostredníctvom pôžičiek vládam alebo súkromným subjektom rozvojových a stredne bohatých krajín.

Okrem peňazí poskytuje aj technickú pomoc a poradenské služby. Banka je vlastnená členskými krajinami, podiely zodpovedajú hospodárskej sile krajín.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetová banka #Jim Yong Kim