Dáni chcú postaviť európske Silicon Valley na deviatich umelých ostrovoch

Južne od Kodane má do roka 2040 vzniknúť 9 umelých ostrovov pre sídla firiem. V rámci projektu Holmene sa má vytvoriť jedna z najväčších, najekologickejších a najinovatívnejších priemyselných oblastí v severnej Európe, uviedli v pondelok dánska vláda a samospráva Hvidovre.

07.01.2019 15:44
debata

Na týchto ostrovoch má vzniknúť 12 000 pracovných miest. Šéf zväzu zamestnávateľov Dansk Erhverv a bývalý minister hospodárstva Brian Mikkelsen hovoril podľa televíznej stanice TV2 o tom, že môže vzniknúť „európske Silicon Valley“.

Projekt posilní v medzinárodnom meradle konkurenčné postavenie Dánska, uviedol dánsky minister vnútra Simon Emil Ammitzboll-Bille. Okolo Kodane chýba miesto pre priemysel, myslí si minister hospodárstva Rasmus Jarlov:

„Je veľmi dôležité, aby sme pracovali na posilnení rámcových podmienok pre rozvoj a rast v tomto regióne okolo hlavného mesta.“ Projekt bude podľa neho motorom expanzie pre celé Dánsko.

Ešte však prejde veľa rokov, kým sa projekt zrealizuje. Stavať sa má začať v roku 2022 a projekt Holmene, čo znamená malé ostrovy, má byť dokončený v roku 2040. Koľko to bude stáť, zatiaľ nie je známe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #Silicon Valley