Kosovo dalo 100 % clo aj na Coca-Colu zo Srbska

Kosovo rozšírilo 100-percentné dovozné clo, ktoré zaviedlo v novembri na výrobky zo Srbska a Bosny a Hercegoviny, na všetky produkty z týchto krajín.

03.01.2019 14:40
debata (16)

To znamená aj na produkty zahraničných firiem. Pôvodne sa clá týkali len srbských a bosnianskych značiek, teraz už aj značiek ako Coca-Cola, Rauch, Nestlé, Samsung či Panasonic.

Kosovská vláda o tom rozhodla na svojom poslednom zasadnutí pred koncom minulého roka. To znamená ďalšie zvýšenie napätia po zhoršení vzťahov v novembri, keď uvalila 100-percentné clo na dovoz srbských a bosnianskych produktov. Urobila tak 21. novembra, deň potom, ako Valné zhromaždenie Interpolu odmietlo žiadosť Kosova o vstup do tejto medzinárodnej policajnej organizácie. Proti vstupu Prištiny lobovalo najmä Srbsko, od ktorého Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť.

Už vtedy kosovský minister obchodu Endrit Shala uviedol, že vláda okrem cla na srbské a bosnianske produkty pripravuje zavedenie ďalších opatrení, keďže „Srbsko pokračuje vo svojej agresívnej kampani voči Kosovu“. Proti členstvu Kosova hlasovala aj Bosna a Hercegovina.

Rozhodnutie kosovskej vlády o uvalení 100-percentných dovozných ciel na srbské a bosnianske výrobky nasledovalo dva týždne po zavedení 10-percentných dovozných ciel na tovary zo Srbska a z Bosny a Hercegoviny. Už vtedy Európska komisia vyzvala Prištinu, aby clá zrušila, keďže odporujú Stredoeurópskej dohode o voľnom obchode (CEFTA).

Podľa ekonómov však na kroky kosovskej vlády doplatia najmä miestni obyvatelia. Ako uviedol Safet Gerxhaliu, šéf regionálnej investičnej komory, najviac utrpia kosovskí spotrebitelia, ktorým sa zvýšia ceny.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #clo #Srbsko #Bosna a Hercegovina #Kosovo