Trump hlási pokrok v obchodných rokovaniach s Čínou

V rokovaniach o obchodnej dohode medzi Spojenými štátmi a Čínou sa dosiahol veľký pokrok. Na svojom twitterovom účte to napísal americký prezident Donald Trump.

30.12.2018 09:29
debata (1)

Uviedol tiež, že mal „dlhý a veľmi dobrý rozhovor“ s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Podľa čínskej diplomacie sú teraz vzťahy oboch krajín na novom východzom bode.

„Dohoda sa vyvíja veľmi dobre,“ napísal Trump. „Dosahujeme veľký pokrok,“ dodal. Pokiaľ bude dohoda uzavretá, bude podľa Trumpa „veľmi komplexná“ a bude pokrývať všetky sporné body.

O telefonáte štátnikov informovala tiež čínske médiá, podľa ktorých čínsky prezident vyjadril nádej, že obe krajiny budú usilovať o čo najrýchlejšie dosiahnutie dohody, ktorá by bola „vzájomne prospešná a prospešná pre svet“.

Americké a čínske tímy teraz pracujú na realizácii konsenzu, na ktorom sa štátnici dohodli na summite G20 v Argentíne. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Lu Kchang uviedol, že vzťahy Číny a USA sú teraz „na historicky novom východzom bode“ a že Washington a Peking by mali vzájomne rešpektovať zvrchovanosť, bezpečnosť a rozvojové záujmy.

„Obe strany by mali racionálne a objektívne pozerať na strategické zámery partnera, mali by posilniť strategickú komunikáciu a podporovať vzájomnú dôveru, aby sa zabránilo strategickým chybám,“ uviedol čínsky hovorca.

Čína a USA spolu po veľkú časť tohto roka viedli obchodnú vojnu, ktorá mala negatívny vplyv na finančné trhy. Krajiny na seba vzájomne uvaľovali clá, čo narušilo výmenu tovaru medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, napísala agentúra Reuters.

Začiatkom decembra sa Washington a Peking na summite skupiny krajín G20 dohodli na 90-dňovom obchodnom prímerí s tým, že počas tejto doby sa budú snažiť vyjednať obchodnú dohodu a nebudú zavádzať nové clá.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #clo #obchodná vojna