Akcie európskych bánk klesli za rok o štvrtinu

Akcie európskych bánk stratili tento rok priemerne 25 % svojej hodnoty. Sú na tom najhoršie od krízy eurozóny zo začiatku tohto desaťročia.

29.12.2018 13:12
debata (11)

Záujem investorov sa ochladil v dôsledku nízkej ziskovosti, prekonaným podnikateľským modelom, záporným úrokovým sadzbám, ale aj v dôsledku odchodu Británie z Európskej únie.

Prepad cien stál akcionárov asi 380 miliárd USD (337,76 miliardy eur). Uviedol to britský denník Financial Times. Najsilnejší pokles v tomto roku dosiahli akcie Deutsche Bank. Klesli o 53 %. Klesali preto, lebo úrady vyšetrovali ich zamestnancov podozrivých z prania peňazí.

Aj keď banky zvýšili zisk a kapitál, ich výsledky zhoršujú škandály, ale aj geopolitické a makroekonomické otrasy. Problémom sa stal brexit a aj euroskeptická vláda v Taliansku.

Niektorí ekonómovia predpokladajú, že sa situácia európskych bánk onedlho zlepší zmenou úrokových sadzieb, ktoré sú pre ich tvorbu zisku kľúčové. Stále však zostáva nejasný vzťah Británie a EÚ po marci nasledujúceho roku. Pred jej opustením EÚ zaťažil brexit banky nákladmi na reštrukturalizáciu za stovky miliónov eur.

Kým americké banky dosahujú návratnosť vlastného kapitálu 16 %, v Európe je tento ukazovateľ len polovičný.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #akciový trh