Nemecká burza má za sebou katastrofálny rok. Mínus 18 %

Nemecká burza má za sebou najhorší rok za 10 rokov. Kľúčový nemecký index Dax v roku 2018 ukončil 6-ročnú ziskovú sériu a zaznamenal najhorší rok od finančnej krízy v roku 2008. Dôvodmi sú eskalácia obchodných sporov, obavy zo spomalenia konjunktúry a nárastu úrokových sadzieb.

28.12.2018 20:24
debata (14)

Dax v piatok vzrástol o 1,71 % a uzavrel na úrovni 10 558,96 bodu. Za celý rok 2018 kľúčový nemecký index stratil vyše 18 %, čo bol jeho najhorší výkon od roku 2008, keď padol o 40 %. „Pre akciových investorov bol rok 2018 jedno obrovské sklamanie,“ uviedli experti nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba).

Keďže veľký podiel na indexe Dax majú exportéri, kľúčový nemecký index je považovaný tiež za jeden z indikátorov nálady v globálnom obchode, uviedol šéf firmy Steinbeis & Haecker Markus Steinbeis.

Dax tento rok v medzinárodnom porovnaní s ďalšími dôležitými indexmi oslabil prudšie, napríklad japonský Nikkei 225 klesol o 12,08 %. A podľa expertov perspektívy pre budúci rok takisto nie sú ružové.

Obchodný konflikt medzi USA a Čínou totiž aj napriek signálom uvoľnenia pokračuje. Eskalácia by mohla mať negatívny vplyv na globálnu ekonomiku, čo by výrazne pocítili aj exportne orientované nemecké firmy. Ani obchodný spor medzi USA a Európskou úniou (EÚ) ešte nie je vyriešený. Ďalším rizikom je neriadený brexit, teda vystúpenie Británie z EÚ bez dohody. Británia je pre nemecké firmy piatym najväčším exportným trhom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #burzy #akciové trhy