Riziko krízy sa stupňuje

Nafúknuté akciové trhy aj nafúknuté ceny ropy mierne spľasli. Analytici po celý rok upozorňujú na to, že trhy lietajú v oblakoch a môže prísť strmý pád. Ten zažíva newyorská burza na Wall Streete počas celého decembra s vyvrcholením v období Vianoc.

26.12.2018 16:08 , aktualizované: 16:52
debata (78)

Počas Štedrého dňa akciové indexy padli takmer o tri percentá a za celý december americkí investori zažívajú prepad o 15 až 20 percent. Tohtoročný december by tak mohol byť pre americké akcie najhorším decembrom od roku 1931, teda od veľkej hospodárskej krízy.

Trhy reagujú na čoraz viac populistických krokov amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten nielenže hrozí svetu clami, ale naďalej presadzuje napríklad stavbu drahého múra na hraniciach s Mexikom. Trump už predtým ekonomiku podporil znížením daní pre firmy, lenže ako sa ukázalo, dochádza k výpadku daňových príjmov v americkom rozpočte a nárastu dlhu USA.

Analytici stále upozorňujú, že všetko to zatiaľ nevyústi do krízy, ale hrozba návratu recesie sa stupňuje a budúci rok už môže naznačiť, čo konkrétne môže nastať. Recesia by znamenala pokles ekonomík, stratu pracovných miest či úsporné rozpočtové opatrenia.

Priškrtí sa ťažba ropy?

To, že silu ekonomík do budúcnosti netreba preceňovať, naznačuje aj vývoj cien ropy. Ropa na londýnskej burze od začiatku októbra stratila už 40 percent svojej hodnoty a prepadla sa z 85 na 51 dolárov za barel. Znamená to, že ceny palív na pumpách budú naďalej klesať a zdraženie energií, ku ktorému dôjde na začiatku januára 2019 aj na Slovensku, by nateraz nemalo akcelerovať. Ceny ropy len v pondelok klesli o vyše 6 %. Dianie na akciovom trhu vyvoláva strach, že ekonomika sa spomalí a zastaví, čo bude mať negatívny vplyv na dopyt po rope, uviedol analytik Price Futures Group Phil Flynn. Dodal, že trh počíta so spomalením alebo dokonca s recesiou a že prepad cien vo 4. kvartáli zrejme spôsobí, že producenti priškrtia ťažbu.

Štedrý deň na trhoch však ukázal, aký rýchly môže byť vývoj na burzách. Americké akciové indexy výrazne padli, nasledovali ich trhy v Japonsku a v Číne. Počas Štedrého dňa klesali aj európske akcie, napríklad index najbonitnejších európskych firiem STOXX 50 odpísal 0,89 %. Akciové trhy v Spojených štátoch na Štedrý deň pokračovali v masívnom výpredaji. Minister financií Steven Mnuchin pre túto situáciu telefonoval šéfom najväčších bánk v USA a rokoval aj s finančnými regulátormi. Na devízových trhoch strácal dolár, na ktorý majú vplyv najmä obavy týkajúce sa ďalšieho financovania vlády.

Môže za to panika aj špekulanti

Širší americký index S&P 500 len od začiatku decembra stráca takmer 15 percent. „Logiku strieda negatívna nálada, čo býva pri výpredajoch častý jav. Tretinu výpredajov má na svedomí panika, ďalšiu tretinu obmedzovanie strát a zvyšnú tretinu špekulanti, ktorí sa na tom chaose na burze snažia zarobiť,“ povedal agentúre Reuters hlavný analytik tokijskej investičnej spoločnosti Monex Securities Takaši Hiroki. „Skôr než negatívne faktory spojené s domácim trhom sú za tým výpredajom takmer výhradne udalosti v USA,“ dodal. Index S&P 500 už z maxima, ktoré dosiahol 20. septembra, klesol o 19,8 percenta. To znamená, že je blízko takzvaného medvedieho trhu, do ktorého vstupuje po prepade o 20 percent z posledného dosiahnutého maxima. Medvedí trh je taký, keď ceny vykazujú dlhodobý pokles.

Investori ťažko nesú fakt, že politici sa v USA nedokázali dohodnúť na ďalšom financovaní vlády. To znamená, že niektoré vládne úrady teraz fungujú v provizórnom režime, kým sa situácia nevyrieši. Tú skomplikovala požiadavka prezidenta Trumpa zahrnúť do rozpočtu peniaze na stavbu múra na hranici s Mexikom. „Trh má obavy z toho, čo sa deje vo Washingtone,“ poznamenal analytik spoločnosti UBS Global Wealth Management Vinay Pande. K prepadu cien akcií podľa analytikov prispeli aj správy, že Trump znovu ostro kritizoval šéfa centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella a že by ho rád odvolal z funkcie. To však Trump prostredníctvom ministra Mnuchina poprel. Podľa ministra si Trump ani nemyslí, že je v jeho právomoci šéfa Fedu odvolať.

Veľkou neznámou je teraz to, ako dlho súčasný stav potrvá. Časť obchodníkov tiež poukazuje na zvyšovanie úrokových sadzieb a na ich ďalší výhľad. Fed minulý týždeň štvrtýkrát v tomto roku zvýšil základný úrok a naznačil, že vo zvyšovaní sadzieb hodlá pokračovať aj na budúci rok. Investori sú nervózni a predávajú akcie a komodity a nakupujú bezpečné aktíva, ako je napríklad zlato alebo štátne dlhopisy.

Agentúrnu správu sme vymenili za článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #burzy #Donald Trump #akciový trh