Česká ekonomika spomalí. Rast miezd tiež, ale zostane vysoký

Rast českej ekonomiky na budúci rok mierne spomalí na 2,9 percenta z tento rok odhadovaných troch percent. Rovnako sa spomalí rast miezd, ale aj tak zostane pomerne vysoký kvôli stále veľmi nízkej nezamestnanosti, ktorá pretrvá aj v ďalších rokoch.

26.12.2018 09:42
debata (1)

Inflácia stúpne z tento rok odhadovaných 2,3 percenta na 2,4 percenta. Vyplýva to z výsledkov pravidelného prieskumu ministerstva financií na základe prognóz 16 tuzemských odborných inštitúcií a odhadov analytikov oslovených ČTK.

„Zatiaľ čo v minulých rokoch bol hlavným ťahúňom rastu tuzemskej ekonomiky spracovateľský priemysel, v tomto roku sa motor rastu presunul k službám. Uvedený vývoj očakávame aj v budúcom roku, keďže doterajší motor priemyslu – automobilový sektor – tento rok vyčerpal priestor ďalšieho dvojciferného rastu,“ uviedol hlavný ekonóm ING Jakub Seidler.

Inflácia bude podľa neho budúci rok rásť nielen pre rastu miezd, ale aj vplyvom rastu cien energií, najmä elektriny a plynu pre domácnosti. K tomu sa pridá rast cien potravín pre tohtoročný horší zber.

Hlavný ekonóm Deloitte David Marek upozornil, že po rýchlom znižovaní rozdielu vo výkonnosti českej ekonomiky a vyspelých západoeurópskych krajín by sa mala reálna aproximácia úrovne budúci rok zastaviť.

„HDP na obyvateľa prepočítaný podľa parity kúpnej sily zostane na 89 percentách priemeru EÚ,“ odhadol. Zároveň by podľa neho mal budúci rok priniesť zmiernenie napätia na českom trhu práce. „Dynamika rastu miezd ale len tak nevychladne,“ do­dal.

Podľa materiálu ministerstva financií by tento rok mal rast objemu platov a miezd stúpnuť o 9,2 percenta a budúci rok spomaliť na 7,5 percenta. „Okrem pretrvávajúceho nedostatku pracovnej sily bude na dynamiku miezd a platov priaznivo pôsobiť zvyšovanie minimálnej a zaručenej mzdy a tiež rast platov v sektore verejnej správy,“ uviedlo ministerstvo. Miera nezamestnanosti by mala podľa metodiky využívanej Českým štatistickým úradom zostať v nasledujúcich rokoch na 2,4 percenta, vyplýva z dokumentu MF. Nezamestnanosť v ČR patrí v rámci EÚ k najnižším.

Vývoj ekonomiky budúci rok môže podľa hlavného ekonóma UniCredit Bank Pavla Sobíška ovplyvniť brexit, vývoj obchodných vojen USA a spomalenie dopytu po autách v Európe. „Okrem toho môže kedykoľvek priletieť čierna labuť – teda riziko, s ktorým nikto nepočíta. Jedným z takýchto môže napríklad byť finančná kríza v Číne. Z výpočtu je zrejmé, že kľúčové riziká napospol číhajú v zahraničí,“ uviedol.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #HDP #mzdy