Čína vygumovala na nulu dovoz sóje zo Spojených štátov

Čína zaznamenala v novembri nulový dovoz americkej sóje. Prvýkrát od vypuknutia obchodnej vojny medzi USA a Čínou tak najväčší dovozca sóje na svete nedoviezol z USA žiadne sójové bôby. Dodávky zo Spojených štátov vykompenzoval Číne dovoz z Brazílie.

25.12.2018 17:55
debata (108)

Ako uviedli tento týždeň zverejnené údaje z čínskeho colného úradu, Čína doviezla v novembri z Brazílie celkovo 5,07 milióna ton sójových bôbov. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka to predstavuje rast o viac než 80 %. Naopak, čo sa týka dovozu sóje z USA, v novembri 2017 doviezla ázijská krajina 4,7 milióna ton. V októbri tohto roka to bolo 67.000 ton.

Čína zvyčajne dováža väčšinu sóje zo Spojených štátov v poslednom kvartáli roka, keď sa úroda z USA dostáva na trh. V minulom roku boli Spojené štáty druhým najväčším vývozcom sóje do Číny a obchod dosiahol hodnotu 12 miliárd USD (10,52 miliar­dy eur).

Od 6. júla tohto roka však Peking uvalil na viaceré produkty z USA dodatočné 25-percentné dovozné clo, pričom k týmto produktom patrila aj sója. Bola to odveta Číny za dovozné clá na čínske produkty zo strany USA. Dodávky americkej sóje do Číny sa postupne začali prepadať, pričom Peking si výpadok kompenzoval zvýšeným dovozom z Brazílie.

Čína zadala opätovnú objednávku na dovoz americkej sóje až v polovici decembra. Reagovala tak na „obchodné prímerie“ po rokovaniach amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga počas zasadnutia predstaviteľov krajín G20 v Buenos Aires. Vysoké dovozné clá na americký dovoz však zatiaľ zostávajú v platnosti.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #sója #obchodná vojna